Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

63-åring köpte sex av 14-åring

En 63-årig man från Göteborg dömdes nyligen för att ha köpt sex av en 14-årig flicka. Flickan hade lagt ut annonser på nätet.

Domen mot 63 -åringen sticker ut i genomgången av domarna i brott mot sexköpslagen. 
Mannen, som nu är 65 år, bor på en adress i centrala Göteborg. Han är ensamstående och ska leva under socialt välordnade förhållanden, men har tidigare dömts för bland annat olaga hot, misshandel, ofredande och försök till köp av sexuell tjänst.

LÄS MER: En av tio män köper sex

Mannen säger i tingsrätten att han aldrig hade träffat flickan och än mindre köpt sex av henne. Men rätten går på åklagarens linje. Straffet blir tre månaders fängelse för köp av sexuell handling av barn

Det hela uppdagades för två år sedan när flickans föräldrar upptäckte märkliga meddelanden i hennes telefon. Sociala myndigheter kopplades in och i deras utredning framkom det att hon hade sålt sexuella tjänster till män och även lagt ut annonser på nätet.

LÄS MER: Polisen: Nej till prostitutionsgrupp i Göteborg

Husrannsakan

När flickan pekade ut att hon varit i 63-åringens lägenhet och sålt sex där gjorde polisen en husrannsakan. Polisen hittade bland annat en dator som använts för att surfa på sajter om sexköp. I en av mannens telefoner, som han hade gömt i sina kalsonger, fanns meddelanden som tydde på att han hade bestämt träff med flickan om att köpa sexuella tjänster av henne. 
I domstolsförhandlingen säger han att det måste handla om någon annan man hon träffat – någon av dem som hade tillgång till nyckel till hans lägenhet och som då kunnat använda hans dator och telefon. Men han kunde inte ge några som helst uppgifter om vilka dessa män skulle vara.


Sagt att han var yngre

14-åringen kunde också någorlunda beskriva mannens utseende. Hon säger bland annat att hon tyckte han såg gammal ut. Enligt flickan ska han ha lurat henne innan de träffades och fått henne att tro att han vara högst 40 år. 
Åklagaren menar inte att mannen trodde att flickan var under 15 år. Men däremot måste han ha förstått att hon vara under 18 år, enligt åklagaren.  Den nu 65-åriga mannen döms att förutom fängelsestraffet betala ett skadestånd till 14-åringen på 15 000 kronor.

LÄS MER: GPTV: Sex erbjuds direkt - på första samtalet

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.