Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

60 barn placerade i familjehem utan beslut

Ett 60-tal barn har placerats i familjehem utan beslut av socialnämnden. Nu gör Angereds stadsdelsförvaltning en Lex Sarah-anmälan.

Under våren har det framkommit att omkring 60 placeringsärenden i Angered antingen tagit för lång tid eller saknat fullständiga utredningar.

Det innebär att socialnämnden inte gett sitt medgivande till familjehemsplaceringen och hemmet har inte varit godkänt som familjehem.

- Det viktigaste är att inga barn har kommit till skada. Vi satte omedelbart in åtgärder för att rätta till de brister vi har sett, säger Helen Smith, områdeschef för bistånd och service i SDN Angered.

Hon förklarar att stadsdelsförvaltningen nu anställt mer personal för att färdigställa utredningarna. Samtidigt ser man över rutinerna så att alla placeringar sker på ett rättssäkert sätt,

När ett barn placeras i familjehem ska socialtjänsten ha utrett att hemmet är lämpligt för att ta emot barnet, och därefter beslutar socialnämnden om ett medgivande. Utredningen ska ta högst fyra månader.

Men under våren upptäcktes stora brister i placeringen av barn i familjehem. I slutet av april hade familjehemsenheten 26 medgivandeutredningar som tagit längre tid än fyra månader.

Enligt Helen Smith är en orsak till att medgivandena inte blivit klara i tid är att familjehemsenheten tagit emot ett större antal ensamkommande flyktingbarn än beräknat.

Befintlig personal har inte hunnit skriva medgivanden i den takt som nya ensamkommande flyktingbarn har kommit.

För att möta det ökade antalet ärenden har familjehemsenheten utökats med bland annat två nya familjehemssekreterare. Därutöver har två erfarna utredare anställts under en period för att hantera de eftersläpande utredningarna.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.