Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

6 000 äldre får gratis broddar

För andra året i rad erbjuds äldre göteborgare att hämta ut gratis broddar inför vintern.

Från och med i dag kan ungefär 6 200 göteborgare hämta ut ett par broddar i ett 50-tal butiker och apotek.

Det är Göteborgs stad som fortsätter sitt initiativ om gratis broddar för äldre i Göteborg.

Inför förra vintern erbjöds ungefär 80 000 göteborgare ett par och drygt 53 000 hämtade ut broddar.

– Det är svårt att mäta effekten för sjukvården rapporterar bara fallolyckor och anger inte om de hänt inom- eller utomhus, säger Eva Lagerstedt på Stadsledningskontoret.

Kommunen fick via upphandling ett pris på 150 kronor per halkskydd. Det innebar en kostnad för kommunen på närmare åtta miljoner kronor i fjol. Kostnaden för årets erbjudande blir betydligt mindre.

Alla de som fyllt eller fyller 65, samt är nyinflyttade till Göteborg under året kan hämta ut halkskydd fram till den 6 december. De som omfattas av erbjudandet har fått ett brev hem med en kupong, som lämnas in i butiken i utbyte mot ett par broddar.

Enligt projektledare Eva Lagerstedt på Stadsledningskontoret kan man välja mellan helfotsbrodd eller hälbrodd och modellerna varierar lite mellan butikerna.

Under hösten är lövhalkan ett återkommande problem. Under söndagskvällen orsakade löv bland annat förseningar i tågtrafiken i Västsverige när ett godståg körde fast.

På flera håll i Göteborg har varningsskyltar placerats under de senaste veckorna för att uppmärksamma invånarna om de förrädiska löven. Broddar, som främst förknippas med ishalka, kan även användas mot lövhalkan. Och enligt meteorolog Christoffer Hallgren på Foreca kan det dröja länge innan löven försvinner och byts ut mot snö.

– Just nu är det något varmare än vanligt. Havet har inte kylts av i samma takt som i normala fall vilket bidrar till att det blir lite varmare även framöver.

Hösten blev officiell i Göteborg i förra veckan. För att vintern ska vara ett faktum krävs fem dygn med en medeltemperatur under nollan.

– Alla långtidsprognoser är väldigt osäker och mycket kan förändras snabbt. Men det ser ut att komma en eventuell köldknäpp i slutet av november, då kallare vindar möjligtvis kommer in från nordost.

I fjol var det ganska lite halka och snö. Går det att säga någonting om hur årets vinter blir?

– Generellt sett kan man säga att det varit milt med temperaturer över det normala. Vi har en klimatförändring och det gör att det allt som oftast är lite varmare nu för tiden. Det skulle inte vara konstigt om det blir ytterligare en mild vinter, säger Christoffer Hallgren.

FAKTA: Fallolyckor

* Samhällets totala kostnader förknippade med fallolyckor bland äldre – både inomhus och utomhus - uppskattas till ungefär 14 miljarder kronor per år - av den summan är fem miljarder direkta kostnader och nio miljarder i livskvalitetsförsämringar.

* I Sverige dör i snitt mer än tre äldre personer varje dag till följd av fallolyckor. Det är mer än dubbelt så många som dör i trafiken.

* Fem gånger fler hamnar på sjukhus efter fallolyckor än efter trafikolyckor.

Källa: Göteborgs stad

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.