58 cancerfall felbedömda på SU

ANNONS
|

Efter att Sahlgrenska under sommaren gjort en egen genomgång av den nu avstängde patologens provsvar valde man att skicka proverna vidare till två erkänt skickliga patologer i Storbritannien för ytterligare bedömning.

- Det känns skönt att nu få bekräftat att vi agerat rätt, säger chefläkare Mats Tullberg vid Sahlgrenska universitetssjukhuset.

Den aktuelle patologen, numera pensionär och utan uppdrag på Sahlgrenska, var oerhört produktiv. Han granskade mängder av prover och systemet med betalning per prov gav honom miljoninkomster.

I 54 fall har det nu alltså bekräftats att han ställt fel diagnos på hudtumörer.

Men det stannar inte där. När man på sjukhuset börjat granska även hans bedömningar av misstänkta pigmentförändringar har man hittat fyra fall av cancer eller förstadier till hudcancer. Den granskningen fortsätter nu med hjälp av det brittiska laboratoriet.

ANNONS

I de fyra fallen handlar det om patienter som ringt sjukhuset telefonlinje för oroliga och som sedan, felaktigt, fått lugnande besked.

I den fortsatta granskningen kan det mycket väl dyka upp fler missade cancerfall.

Samtidigt som skandalen på Sahlgrenska blev känd uppdagades det att patologer på universitetssjukhuset i Linköping missat flera fall av cancer. Där har man nu infört dubbelgranskning av misstänkta hudförändringar, när en patolog bedömer att ett prov ser avvikande ut så kollas det även av en expert på hudcancer.

ANNONS