Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

"Det blir viktigt hålla örnkoll på vilka polisbefattningar man tillsätter var i organisationen", säger Erik Nord. Bild: Stefan Berg

56 nya poliser till Storgöteborg på måndag

På måndag börjar 56 nya poliser sina jobb i Storgöteborg. För ett halvår sedan nyanställdes 62. Men någon nettoökning av antalet poliser lär det inte bli i år, enligt Erik Nord, chef för polisen i Storgöteborg. Först måste hålen för vakanser och pensionsavgångar fyllas.

Regeringens satsning på fler poliser innebär att 546 nyutbildade poliser i hela landet börjar sin anställning nu på måndag. För hela Polisregion Väst handlar det om totalt 125 nya poliser. 56 av dem ska tillhöra Storgöteborg, där Erik Nord är chef.

Han är positiv till polissatsningen, men eftersom de varit underbemannade en tid kommer det troligen kommer att dröja innan det verkligen finns fler tjänster hos polisen.

– Vi har ett vakansläge och pensionsavgångar som behöver fyllas upp först, säger han. De stora ökningarna kommer inte i år utan åren som kommer därefter.

Vill öka närvaron i bostadsområden

Erik Nord vill, precis som rikspolischefen och regeringen, att de nya resurserna ska användas för att öka närvaron på gatan ute i bostadsområdena.

– Vi räknar med att bli 50 fler under 2020. Men 27 av de tjänsterna ligger i den satsning som regeringen gjorde för särskilt utsatta brottsoffer. De kommer att jobba på den centrala utredningsenheten med brott i nära relationer och sexualbrott. Så det blir 23 nya befattningar.

I slutet av 2024 hoppas Erik Nord att polisen i Storgöteborg kommer att ha runt 2000 anställda i stället för dagens omkring 1500. En del av dem är civilanställda och har inte någon polisutbildning.

LÄS MER: Erik Nord efter våldet i Malmö: "Vi har ett nationellt ansvar"

Erik Nord betonar att det nu är av största vikt att polisorganisationen hushållar med de personer som har en utbildning från polishögskolan.

– I dag jobbar många utbildade poliser som utredare inom ekobrott eller som bombtekniker till exempel. De uppgifterna skulle civilanställda kunna ha, säger han.

– Det blir viktigt hålla örnkoll på vilka polisbefattningar man tillsätter var i organisationen. För varje polis som jobbar med annat blir det tomt därute på gatan, där vi vill att polismännen ska vara.

"På många år har polisen inte växt alls utan legat still eller backat. Nu är vi i en tillväxtfas", säger inrikesminister Mikael Damberg (s). Bild: Anders Ylander
"På många år har polisen inte växt alls utan legat still eller backat. Nu är vi i en tillväxtfas", säger inrikesminister Mikael Damberg (s). Bild: Anders Ylander

Utbildar flera

Enligt inrikesminister Mikael Damberg (S) har nu runt 3 000, av de planerade 10 000 nyanställningarna fram till 2024, kommit på plats.

– Än så länge är det mest civilanställda. Det tar ju två och ett halvt år att utbilda nya poliser och vi har nu byggt ut utbildningen, till exempel i Borås.

LÄS MER: Damberg: "Kommunerna måste ta polischefernas oro på allvar"

Enligt regeringen har var femte polis som slutat återanställts sedan 2015. De uppger också att ett 30-tal färre poliser har valt att avsluta sin anställning under 2019 jämfört med året tidigare.

– På många år har polisen inte växt alls utan legat still eller backat. Nu är vi i en tillväxtfas, säger Mikael Damberg. Det kom nya poliser för ett halvår sedan och kommer nya nu igen. Sedan kommer det nya om ett halvår igen.

– Och det är nu det börjar synas i blåa skjortor runtom i Västsverige med nya polisassistenter som kan avlösa kollegor. De kan bli mer synliga ute och öka insatserna för att kunna trycka tillbaka kriminaliteten.

Hur långt räcker det här satsningen med tanke på den situation vi har i dag?

– Region Väst har ju lyckats väldigt bra med få ner den grova kriminaliteten. Jag tänker att de kommer att fortsätta på den inslagna vägen. Det blir en avlastning för de poliser som i dag tvingas göra orimliga prioriteringar. Polisen har varit undanträngda och ska ta nu tillbaka mark och utrymme, säger Mikael Damberg.

Fakta: Nya poliser

Måndagen den 25 november börjar 546 nya poliser över hela landet sin anställning.

I Polisregion väst anställs totalt 125 polisassistenter fördelade i de olika polisområdena:

Fyrbodal 19

Halland 18

Skaraborg 19

Storgöteborg 56

Älvsborg 13

Fakta: Regeringskansliet

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.