400 samlades mot kvinnovåldet

ANNONS
|

Nära 400 män - och en handfull kvinnor - slöt upp i går eftermiddag för att protestera mot våldet mot kvinnor

Stefan Jonvall delade ut informationsblad på vilket stod att mäns attityder mot kvinnor måste förändras. Det isade om händerna i februarivinden och kändes motigt. Om tio minuter, klockan 13.00, skulle landshövding Göte Bernhardsson kliva upp på ett lastbilsflak och säga att det måste bli slut på mäns våld mot kvinnor.

Innan klockan slog ett hade han hunnit förklara att manifestationen Män för kvinnofrid arrangerades av Manliga nätverket och Amnesty och att det här är ett nytt sätt att arbeta för Amnesty. Att jobba för något i det egna landet.

ANNONS

- Förr skrev man brev till utlandet för att påverka i övertygelsen att även den mest avskyvärde diktator vill framstå som aktad i världens ögon.

Nu handlar det alltså om vanliga män i Sverige. Män som måste tänka om och män som redan tänkt om. För det här är en dialog som startat och som engagerar fler och fler. Riktig fart tog det med mansupproret i Piteå men Manliga nätverket började redan 1993. Idén föddes i Rädda Barnens styrelserum.

- Nu utnyttjar vi bara vågen som kommer från Piteå, säger Gösta Zachrisson, Manliga nätverket i Göteborg.

Så när Göte Bernhardsson tog mikrofonen hade plötsligt över två hundra män dykt upp. Efter en stund var de nästan fyrahundra. Plus ett fåtal kvinnor.

Under 2003 gjordes 22 400 polisanmälningar om kvinnomisshandel i Sverige, en ökning med fyra procent från året innan. I drygt 11 000 av fallen handlade det om misshandel där förövaren var en man som kvinnan har eller hade haft en nära relation med. 75 procent av alla våldsbrott mot kvinnor bli aldrig polisanmälda.

- Förfärande siffror men tyvärr inget nytt fenomen. Det har funnits i årtusenden, sanktionerat av kulturer, stater, religioner, sade Göte Bernhardsson.

ANNONS

Det här, fortsatte han, är ingen kvinnofråga utan en mansfråga och, ytterst en jämställdhetsfråga. Därför kommer länsstyrelsen att särskilt arbeta med frågan eftersom dess uppdrag är att arbeta för jämställdhet.

Män för kvinnofrid var en stående manifestation en timma lång.

Kriminalkommissarier Anders Stolpe hade fattat att svindlande siffror är svåra att ta in. Han gav istället bilder. De tio senaste årens kvinnor som anmält mäns våld skulle inte få plats i Scandinavium. Lägger man till de kvinnor som inte anmält skulle Nya Ullevi inte räcka till.

Anders Stolpe erinrade också om att våld mot kvinnor inte bara förekommer i relationer. Särskilt ville han uppmärksamma på kvinnors utsatthet i arbetsliv och på fritid.

- Vi har, sade han, fått en ny typ av brott som drabbar unga kvinnor i nöjeslivet. De drogas för att sedan utsättas för sexuellt våld. Detta måste vi fokusera på.

Ingvar Hjärtsjö, Manliga nätverkets ordförande, hade slutligen ännu en infallsvinkel - åskådaren.

- Barnet som tvingas bevittna när deras älskade pappa våldför sig på deras egen älskade mamma.

Män för kvinnofrid arrangerades av Manliga nätverket, föddes 1993 i Rädda Barnens styrelse, och av Amnesty International.

ANNONS