Nu riskerar 400 p-platser i Hisings Backa att försvinna, när kommunen säger upp ett nästan femtio år gammalt tomträttsavtal.
Nu riskerar 400 p-platser i Hisings Backa att försvinna, när kommunen säger upp ett nästan femtio år gammalt tomträttsavtal. Bild: Annika Karlbom

400 parkeringsplatser kan försvinna i Hisings Backa

Efter att Göteborgs stad sagt upp ett femtio år gammalt tomträttsavtal med en bostadsförening i Hisings Backa, kan medlemmarna riskera att behöva betala miljonbelopp för att återställa marken där 400 parkeringsplatser finns. Föreningen protesterar, och stämmer Göteborgs stad.
– Varför ta bort befintlig bebyggelse som är välskött?, säger Hans Björlin, till Göteborg Direkt.

ANNONS
|

1973 slöt HSB brf Backas och Göteborgs stad ett så kallat tomträttsavtal för de röda tegelhusen med blå balkonger på Sägengatan i Hisings Backa. Bakgrunden till avtalet var att kommunen såg det som en bra möjlighet att få igång produktionen, och liknande avtal finns på andra ställen i staden.

Avtalet gällde marken mellan Litteraturgatan och Sägengatan, en liten bit mark som sedan dess har använts för boendeparkering.

På platsen som avtalet gäller har föreningen byggt två parkeringshus samt två asfalterade parkeringsytor. Totalt rymmer de 400 parkeringsplatser. Platser som nu riskerar att försvinna, när Göteborgs stad vill ha tillbaka marken. I mars sa kommunen upp avtalet, efter nästan femtio år.

ANNONS

Hans Björlin, ordförande i bostadsrättsföreningen, säger till Göteborg Direkt att beskedet kom oväntat och att föreningen inte hade lagt pengar på underhåll och upprustning under åren om man vetat att avtalet skulle sägas upp.

LÄS MER:Så ska kommunerna fixa tusentals elbilsladdare

Vill använda marken till stadsutveckling

Anledningen till att Göteborgs stad säger upp avtalet är för att marken där parkeringshusen ligger är tänkt att nyttjas till stadsutveckling. En potentiell plan är att bygga cirka 300 lägenheter, 100 studentbostäder och 22 radhus längst med Litteraturgatan.

– Det sätter vi oss inte emot utan tycker snarare att det är bra att området blir livaktigt. Men varför ta bort befintlig bebyggelse som är välskött? Och utan att presentera lösning på den parkeringsbrist som kommer att uppstå, säger Hans Björlin, till Göteborg Direkt.

Föreningen själva anser att det är slöseri med resurser att riva parkeringshusen för att bygga nytt. Oron över hur det ska drabba föreningen medlemmar ekonomiskt finns också.

LÄS MER:Parkeringshus byggs på Heden – kan rivas efter sex år

I kontakten med kommunen framgår att det är bostadsrättsföreningens ansvar att återställa marken till dess ursprungsskick när den lämnas tillbaka, och att det är föreningen och dess medlemmar som får stå för notan.

– Vi uppskattar att arbetet med att återställa marken kommer att kosta flera miljoner kronor. Det är en utgift man inte riktigt planerar för, säger David Albinsson på HSB, till tidningen.

ANNONS

Föreningen valde i våras, med stöd av HSB:s organisation, att bestrida uppsägningen genom att stämma Göteborgs stad, ett mål som väntas på upp i i Mark- och miljödomstolen under nästa vecka.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS