Soluret hittades i veckan vid en utgrävning på Gullbergs fäste, det berg där Skansen Lejonet står i dag. Utgrävningarna görs som en del i Västlänken-projektet, för att skydda fornlämningar från den tågtunnel som är planerad att dras genom berget. Och det var precis ovanför den framtida tunneln som det unika soluret hittades.
– Det är ett väldigt speciellt fynd. Jag har aldrig varit med om att man hittat något sådant här förut, säger Carina Bramstång Plura på Arkeologerna som leder utgrävningarna.
Graverat med romerska siffror
Hon berättar att det kvadratiska soluret, som är cirka 35-40 centimeter stort och troligtvis gjort i kalksten, hittades i en gammal ruin. Soluret är graverat med romerska siffror och på ovansidan har en visare i metall stuckit upp för att kunna utläsa tiden.
Troligtvis har soluret suttit på ett stativ i sten som uret legat plant på.
– Soluret låg på golvet, så det har inte kunnat visa tiden just där det låg. Vi hittade spår av murbruk på baksidan, så det har troligtvis använts men lagts ned i rummet där vi hittade det. Alldeles bredvid hittade vi även ölhanar, en slags kran som användes när man tappade upp öl förr.
Äldre än Skansen Lejonet
Hur gammalt soluret är har ännu inte kunnat fastställas. Enligt arkeologerna härstammar det dock troligtvis från sent 1500-tal eller tidigt 1600-tal, något som gör soluret äldre än Skansen Lejonet självt som färdigställdes i slutet av 1600-talet. På berget finns lämningar från fästen redan från 1300-talet och platsen har anfallits av danskar vid åtskilliga tillfällen.
Det unika soluret kommer nu likt andra upptäckter att dokumenteras och senare överlämnas till Göteborgs stadsmuseum. Enligt Carina Bramstång Plura kommer utgrävningarna vid berget att fortsätta en bra bit in på 2019.
– Vi kommer gräva under våren. Men vi kommer också följa arbetena runt om berget, så länge som man schaktar för Västlänken, säger hon.
Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.
Kommentarer
Kommentera artikeln
Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.