Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/20

40 plus-mammorna ökar

Allt fler kvinnor skaffar barn efter 40 år. Då kan det vara för sent. – Vi undervisar i skolan om preventivmedel, men vi borde även prata om konsekvenserna att skjuta upp graviditeten, säger, Ali Khatibi, sektionschef IVF Sahlgrenska.

Halle Berry, Nicole Kidman, Gwen Stefani och Madonna har alla gjort det. De har skaffat barn efter de fyllt 40 år. I Sverige skaffar allt fler barn efter 40 år, nästan dubbelt så många kvinnor föder barn efter 40 nu, än på 90-talet, enligt statistik från SCB. 
Detta bekräftar Ali Khatibi, sektionschef Reproduktionsmedicin och IVF, och forskare inom gynekologi och obstetrik på Sahlgrenska. 
– Om vi tittar på statistiken ser vi att allt fler skaffar barn efter 40 års-åldern. 
– I 40-årsåldern har kvinnorna mer stabil ekonomi, de har gjort karriär, har ett stabilt förhållande, är relativt friska. De känner sig unga, men kroppen åldras och det har sina följder när man skaffar barn efter 40 år. Det är en högre risk att få graviditetsdiabetes, högt blodtryck under graviditet, havandeskapsförgiftning, förtidsbörd, är större risk att graviditeten slutar med kejsarsnitt och missfallsrisken ökar, enligt Ali Khatibi. 
Inte bara kvinnans ålder spelar in när man skaffar barn.

Män kan bli pappor rent fysiskt i högre ålder, men äldre pappor har en ökad risk att få barn med ADHD och autism. Vården rekommenderar inte att män blir pappor med hjälp av provrörsbefruktning efter 56 år ur psykosociala aspekter.


Eftersom mammorna blir äldre ökar provrörsbefruktningarna, Ali Khatibi säger att det är för att medelåldern ökar, kvalitén på äggen blir sämre ju äldre kvinnor blir. Man väntar för länge och det gör det svårare att bli gravid. 
– Vi undervisar i skolan om preventivmedel, men borde även prata om konsekvenserna att skjuta upp graviditeten för kvinnor i fertila åldern. Kvinnorna bör bli medvetna om sin fertilitet och bör informeras att kvalitén på äggen sjunker redan vid 38-39 år, säger han.

Läs också: Helena skaffade barn efter 40

I Sverige kan man få hjälp med provrörsbefruktning (IVF) och donationer upp till 40 år på offentliga universitetssjukhus, så kvinnor som vill ha barn efter 40 år, söker sig till privata vårdgivare eller utomlands för att få hjälp. Man ser att hos utländska kliniker får kvinnor in flera embryon och det ökar risken för fler tvillinggraviditeter. Det medför ännu större risker för kvinnor efter 40 år, säger Ali Khatibi.
– Riskerna är inte så stora så att man ska avråda kvinnor från att bli gravida efter 40 år, men vi är skyldiga att informera de om det. Även barnafödandet efter 50 år ökar, men vanligtvis efter 50 år kan man inte bli gravid utan hjälp med IVF och äggdonation. De kan få hjälp utomlands.


Finns det fördelar med att skaffa barn sent?
– Från en fertilitetsdoktors perspektiv finns det kanske inte någon fördel i det, men jag ser inget viktigare i livet än att ha familj, då det ger sådan livsglädje. Önskan och förhoppning att ha en egen familj gör att man tar de riskerna. 


Annika Månebacke-Wändel, barnmorska och vd för Barnmorskegruppen har också märkt att kvinnor skaffar barn senare.
– Ja, kvinnor väntar längre, de utbildar sig, gör karriär, reser jorden runt, väntar på att träffa den rätte. Man känner sig lugnare och vänta för man vet att det numera finns medicinskt avancerad fertilitetsbehandling att få. IVF är mer accepterat numera, säger hon.
Annika Månebacke-Wändel säger att kvinnorna kanske har för stor tilltro till sin fertilitet, den minskar redan vid 30-32 års åldern och den minskar drastiskt efter 40 år. 
Finns det nackdelar med att skaffa barn efter 40 år?
– Nackdelarna skulle vara om man väl bestämt sig så kanske det inte blir något, att man kanske inte hinner skaffa syskon. Fördelarna kan vara att man är mer mogen, har bra ekonomi och nätverk.
Vad skall man tänka på om man vill skaffa barn sent?
– Att fundera på hur viktigt det är för mig att bli förälder, säger Annika Månebacke-Wändel.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.