Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Om man är osäker på om man är skyddad eller inte, uppmanas man att ta kontakt med sin vårdcentral för att beställa ett vaccin. Bild: Heiko, Junge
Om man är osäker på om man är skyddad eller inte, uppmanas man att ta kontakt med sin vårdcentral för att beställa ett vaccin. Bild: Heiko, Junge

40 000 i regionen erbjuds kostnadsfri vaccination

Västra Götalandsregionen (VGR) har nu beslutat att erbjuda personer utan skydd mot mässlingen en kostnadsfri vaccination. Tusentals beräknas sakna skydd.

Utbrotten av mässling på Sahlgrenska sjukhuset har gjort att olika grupper i samhället nu erbjuds vaccinet. I ett pressmedelande skriver VGR att det gäller de grupper som vistas varaktigt i Västra Götaland, är födda 1960 eller senare, och som av någon anledning inte har skydd av mässlingen. Erbjudandet gäller även asylsökande vuxna samt personer som vistas i länet utan nödvändiga tillstånd.

– Olika undersökningar uppskattar att det kan finns uppemot 40 000 personer i Västra Götaland som inte har fullgott skydd. Vi hoppas naturligtvis att nå så många som möjligt med detta erbjudande, säger Ann Söderström, hälso- och sjukvårdsdirektör i Västra Götalandsregionen.

Om man är osäker på om man är skyddad eller inte, uppmanas man att ta kontakt med sin vårdcentral för att beställa ett vaccin.

– Om man är osäker så är det inte farligt att ta vaccinet två gånger. Det finns ju vissa som kanske har tappat bort sitt vaccinkort eller liknande och då kan det vara bra att veta att det inte skulle vara farligt om man vill göra det igen, säger Ann Söderström.

LÄS MER: Disa, 6 månader, besökte Östra Sjukhuset – fick mässlingen

Tre olika steg i utredningen

Mässlingsutbrotten har krävt åtgärder i tre olika steg. Det började med att man begränsade att fler utbrott uppstod. Steg två handlade om att inventera personalen och erbjuda dem vaccin. Nu har man kommit till sista steget.

– Nu har vi då kommit till steg tre där vi sträcker ut en hand till befolkningen. Genom att erbjuda vaccinet kostnadsfritt tror vi att vi kan nå ut till så många som möjligt som skulle vara villiga att göra det, säger Ann Söderström.

LÄS MER: Mässlingsutbrottet – detta har hänt

Fakta: MPR-vaccination och mässling

En dos MPR-vaccin ger skydd mot mässling, påssjuka och röda hund hos cirka 90-95procent av alla vaccinerade individer. Om en person redan har en immunitet motmässling, men ändå får MPR-vaccin leder detta inte till några ytterligare biverkningar.

Nyttan av MPR-vaccination till alla som inte har en känd immunitet kan sägas överväga av detta skäl. Att med blodprov undersöka immunitet mot mässling (tidigare genomgången mässling eller tidigarevaccination) rekommenderas inte före.

Mässling är en av de mest smittsamma infektionssjukdomarna idag. Immuniteten mot mässling i befolkningen i Sverige är generellt hög och de flesta är vaccinerade. Om någon insjuknar imässling är risken mycket stor för smittspridning i samhället tillovaccinerade.

Mässling kan orsaka svåra sjukdomssymtom och det finns en betydanderisk för komplikationer för den enskilda individen, främst gäller detta småbarn och vuxna.

Erbjudandet gäller en dos vaccin och regionstyrelsen räknar med en kostnad på maximalt 8,4 miljoner kronor.

Källa:

Västra Götalandsregionen

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.