Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Den misstänkte kvinnan greps kort efter att den försvunna bebisen anträffades vid parkeringsplatsen i Bäckbol, drygt sju kilometer ifrån förskolan där bebisen misstänks ha tagits.  Bild: Adam Ihse
Den misstänkte kvinnan greps kort efter att den försvunna bebisen anträffades vid parkeringsplatsen i Bäckbol, drygt sju kilometer ifrån förskolan där bebisen misstänks ha tagits. Bild: Adam Ihse

39-årig kvinna begärs häktad – misstänks ha tagit bebis

Den 39-åriga kvinna som i tisdags misstänks ha tagit med sig ett barn från en förskola i Hisings Kärra har begärts häktad misstänkt för olaga frihetsberövande.

Det var vid 14-tiden i tisdags som den sex månader gamla flickans mamma larmade polisen om att hennes barn hade försvunnit medan hon var inne och hämtade ett äldre syskon på förskolan. Medan mamman var inne på förskolan låg barnet kvar i sin barnvagn utanför lokalerna och polisens misstanke är att den 39-åriga kvinnan då tog med sig både barnet och barnvagnen.

Under sökinsatsen pratade GP med en kvinna som var och hämtade sitt barn på samma förskola och som då såg hur en kvinna tog med sig en barnvagn av samma modell som eftersöktes.

– Hon gick ut genom grinden och jag vände mig om och tittade eftersom vi har likadan barnvagn. Jag reagerade på att hon såg stressad ut och att jag aldrig sett henne innan, men då tyckte jag inte att det var så konstigt, berättade mamman.

LÄS MER: Så jobbade polisen när flickan försvann

En av de största sökinsatserna någonsin i Göteborg inleddes och drygt två timmar efter det första larmsamtalet återfanns barnet i sin barnvagn på Coop Forums parkering av Kristoffer Frank som arbetar på Coops restaurang.

LÄS MER: Kristoffer hittade den försvunna bebisen

Åklagaren ändrar brottsmisstanken

Den misstänkta kvinnan greps i anslutning till platsen och till en början greps och anhölls hon misstänkt för människorov, men åklagaren har nu ändrat brottsrubriceringen:

– Skälet till att jag beslutat att ändra brottsmisstanken är att det nu saknas skäl att tro att kvinnan hade i syfte att skada barnet eller utöva utpressning som krävs för att det ska bli fråga om människorov, säger kammaråklagare Hedvig Lundblad vid Göteborgs åklagarkammare i ett pressmeddelande.

LÄS MER: Misstänkta kvinnan förnekar människorov

I förhör har kvinnan medgett att hon har hanterat vagnen, men hon nekar till att syftet har varit att kidnappa ett barn. Istället menar hon att syftet med handlingen har varit att stjäla barnvagnen.

Hedvig Lundblad meddelar också att den misstänkta kvinnan hävdar att hon först i efterhand upptäckte att det fanns ett barn i vagnen.

Enligt åklagaren finns det inga uppgifter som tyder på att det finns någon koppling mellan 39-åringen och familjen vars barn blev bortfört. Lundblad meddelar fortsatt att det inte heller finns någon anledning att tror att någon ytterligare person kan ha varit delaktig i bortförandet.

Den misstänkta kvinnan har en trasslig bakgrund i form av missbruksproblem och har de senaste åren dömts för flera olika brott som våld mot tjänsteman, stöld och snatterier.

LÄS MER: Misstänkta kvinnan – missbrukare som tvångsvårdats

Det första polisförhöret med kvinnan kunde först hållas på onsdagsmorgonen då hon var kraftigt drogpåverkad efter gripandet på tisdagen.

Åklagaren Hedvig Lundblad uppger att någon tid ännu inte är bestämd för när häktningsförhandlingen kommer att hållas.

Innan förhandlingen meddelar åklagaren att inga fler kommentarer från hennes sida kommer att lämnas om utredningen.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.