Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

1/5

30-tal afghaner hungerstrejkar mot utvisningar till Afghanistan

Ett 30-tal afghaner på Migrationsverkets förvar i Kållered vägrar att äta och dricka i protest mot en tvångsutvisning av afghaner som ska ske på måndag.
– Jag kommer att bli sjuk av att inte äta, men det spelar ingen roll. I Afghanistan dör man, säger Ali Hassahi, som är en av dem som protesterar.

Hamed Husseini har inte ätit eller druckit på ett dygn. Han är hungrig och törstig men mest av allt är han orolig inför måndagen då han ska utvisas till Afghanistan.

– Jag vill inte åka. Jag känner ingen i Afghanistan och jag har aldrig varit där så jag vet inte hur det är där, säger han.

Han berättar att han är född i Iran, men eftersom hans föräldrar är afghaner som har flytt till Iran har han inte ett iranskt medborgarskap. Han kommer därför att utvisas till ett land som han aldrig har varit i.

– Jag har överklagat beslutet och skickat brev till Migrationsverket. Jag vet inte varför jag ska utvisas, säger Hamed Husseini.

Har uppsikt över de som hungerstrejkar

På måndag planeras han att sättas på ett flygplan, som avgår från Göteborg Landvetter Airport med destination Afghanistan, tillsammans med andra afghaner. Hur många som ska utvisas uttalar sig varken Migrationsverket eller Polismyndigheten om i förväg, men Christer Fuxborg, polisens presstalesperson i region Väst, bekräftar att en utvisning planeras.

– På måndag kväll ska ett plan lämna Landvetter, mellanlanda i något annat europeiskt land och sedan landa i Afghanistan. På planet kommer det att finnas personer som har fått ett negativ besked om att de inte får vara kvar i landet av olika anledningar, säger han.

Som protest mot de kommande utvisningarna har det inletts en hungerstrejk på Migrationsverkets förvar i Kållered. Enligt Jessica Nielsen som är enhetschef på förvaret är det totalt ett 30-tal afghaner som hungerstrejkar.

– Vår personal hanterar den situationen utifrån de rutiner som vi har. Vi har extra uppsikt över dem som hungerstrejkar. Vi för samtal med dem och försöker motivera dem att äta och dricka. I dag var en sjuksköterska här och samtalade med dem, säger hon.

Stöttar inte hungerstrejken

En av dem som hungerstrejkar är Ali Hayder Hussaini. Han är inte en av dem som ska utvisas på måndag, men han hungerstrejkar ändå som stöd för de andra.

– Vi hoppas att Migrationsverket ska svara att de inte ska utvisa dem. I Afghanistan finns det mycket problem och det är många som inte har en familj där, säger han.

Migrationsverket bedömer att säkerhetsläget i Afghanistan är allvarligt, men att det finns områden i landet som är säkrare än andra och att de därmed kan utvisa personer till de områdena. Tova Lignell, som är engagerad i Agape, en frivilligorganisation till stöd för ensamkommande barn och ungdomar, anser inte att det finns säkra områden i Afghanistan.

– Afghanistan är det näst farligaste landet i världen. Migrationsverket säger att det finns säkra provinser i landet, men det gör det inte, säger hon.

Hon är en av arrangörerna till en protest mot de afghanska utvisningarna som planeras utföras på måndag. Hon stöttar dock inte den pågående hungerstrejken.

– Jag förstår killarna, men de behöver sin näring och vätska. Jag kan inte stötta dem i hungerstrejken, säger Tova Lignell.

Ali Hassahi som också hungerstrejkar på Migrationsverkets förvar i Kållered håller med om att hungerstrejken kan vara farlig för hälsan, men tycker ändå att det är en bra idé.

– Några har ont i magen för att de inte har ätit, så det kan vara lite farligt. Jag kommer kanske att bli sjuk av att inte äta, men det spelar ingen roll. I Afghanistan dör man, säger han.

Ambulans vid förvaret

Enligt uppgift till GP från en person som har varit på plats vid förvaret under fredagskvällen har en person förts till sjukhus och en person kollapsat till följd av hungerstrejken.

Även SOS alarm bekräftar att minst en ambulans varit på plats vid förvaret under kvällen.

GP har sökt Migrationsverket för en kommentar.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.