Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

30 grader på midsommar – så ser badtemperaturen ut

För ovanlighetens skull väntas strålande sol och höga temperaturer till midsommar.
– Det blir badväder! konstaterar Charlotta Eriksson vid SMHI.
Åtminstone om man klarar av vattentemperaturen. Här är de bästa badplatserna i helgen – för både soldyrkaren och badkrukan.

Kommer man att kunna duka fram långbord på gräsmattan vid lunch, dansa kring stången på eftermiddagen och tända grillen framåt kvällen? Midsommarvädret är varje år en lika stor snackis i Sverige.

Men även om många associerar sommarens största högtid med grådis, snålblåst och duggregn, väntas Västsverige bjudas på ovanligt höga temperaturer.

LÄS OCKSÅ: Så mycket dyrare blir maten på midsommar

LÄS OCKSÅ: Gott om jordgubbar till midsommar

”Soligt väder i hela Västsverige”

– Inåt landet kan det bli dis och dimma under morgontimmarna, men sen är det soligt väder i hela Västsverige, säger Charlotta Eriksson, vakthavande meteorolog vid SMHI, om midsommarafton.

Till detta räknar man med omkring 25 grader, med undantag för något svalare temperaturer närmast kusten, och på sina håll kan det till och med bli hela 30 grader.

Enligt prognosen kommer den varma luften även ligga kvar under lördagen och söndagen, bortsett från några enstaka lokala skurar på eftermiddagarna.

– Så det blir badväder! Åtminstone om man klarar av vattentemperaturen, konstaterar Charlotta Eriksson.

LÄS OCKSÅ: SMHI:s midsommarsmocka – upp mot 30 grader i Göteborg

LÄS OCKSÅ: Så undviker du midsommarköerna

Hitta till varmaste badplatserna

För den som vill spendera midsommarhelgen i badkläder har Västtrafik nyligen släppt den digitala tjänsten Tur och retur med vädret, som ska hjälpa badsugna västsvenskar att hitta den soligaste badplatsen i regionen – och hur man kan ta sig dit.

– Det är en tjänst som ska hjälpa till att guida till badplatsen med bäst väder just nu som man också kan ta sig till med kollektivtrafik, säger Malin Bernhardsson, marknads- och kommunikationschef på Västtrafik.

Malin Bernhardsson
Malin Bernhardsson är marknads- och kommunikationschef på Västtrafik. Bild: Thomas Harrysson

På hemsidan kan man även filtrera sitt resultat på restid, antal byten, om man vill åka till sjö eller hav, och hur långt det är att gå från hållplatsen. Och med Västtrafiks sommarbiljett, som lanserades den 15 juni, kan man åka i hela Västra Götaland och Kungsbacka kommun.

– Vi vill uppmuntra till hållbart resande nu under sommaren och visa att man även kan semestra hemma, säger Malin Bernhardsson.

Men även för den som tycker att temperaturen i vattnet är viktigare än värmen i luften finns det hjälp att få. Genom Badplatsen Göteborg kan man nämligen istället hitta aktuell vattentemperatur runt om i kommunen.

GP har sammanställt några av de varmaste badplatserna under midsommarhelgen. Utanför Göteborg baseras vattentemperaturen på Havs- och vattenmyndighetens senaste mätningar.

I listan nedan kan du hitta de bästa ställena – för både soldyrkaren och badkrukan.

Bästa badplatserna för soldyrkaren

Bild: Nicklas Elmrin
Bild: Nicklas Elmrin

Hålsjön, Ale

Till Hålsjöns badplats vid Hålsjön i Hålanda kan man ta sig på en timme från Göteborg med kollektivtrafik. Här finns en brygga som går ut i det stilla vattnet, och på midsommarafton väntas 29-gradig värme på platsen. I slutet av maj, när vattentemperaturen senast mättes, var det dock bara 16 grader i sjön.
Bild: Sanna Tedeborg
Bild: Sanna Tedeborg

Kåsjön, Partille

Kåsjöbadet vid Kåsjön är Partilles största badplats och ligger en dryg halvtimme från centrala Göteborg med kollektivtrafik. Här finns både badbryggor och hopptorn, och på midsommardagen väntas temperaturen uppgå till så mycket som 31 grader. I vattnet var det dock vid senaste mättillfälle 18 grader.
Bild: Filip Landqvist
Bild: Filip Landqvist

Playa Mjörn, Alingsås

Inom en halvtimme kan man även ta sig från Göteborg till den exotiskt benämnda badplatsen Playa Mjörn i Alingsås. På platsen finns ungefär 300 meter sandstrand och stora gräsytor, och under lördagen kan det komma att bli hela 32 grader. Vattentemperaturen här landade dock också för ett par veckor sedan på 18 grader.
Bild: Tobias Kjellberg
Bild: Tobias Kjellberg

Aspen, Lerum

På Aspens badplats i Lerum finns såväl gräs- som sandstrand med både en betongbrygga och en flytbrygga med hopptorn. Hit tar man sig kollektivt från Göteborg på mindre än 20 minuter, och på söndagen väntas 27 grader i luften och knappa 18 grader i vattnet.

Bästa badplatserna för badkrukan

Bild: Olof Ohlsson
Bild: Olof Ohlsson

Härlanda tjärn, Göteborg

Härlanda tjärn i Göteborg är en av stadens mest populära badsjöar, med såväl gräsytor, sandstrand och bryggor att bada från. Hit tar man sig kollektivt från centrala Göteborg på ungefär en halvtimme, och vattentemperaturen ligger på nästan 20 grader.
Bild: Anna Svanberg
Bild: Anna Svanberg

Delsjön, Göteborg

Delsjöbadet i Göteborg ligger i naturområdet Delsjöområdet och har en gräsbacke med badstrand, klippor, bryggor och en beachvolleyplan. Det tar bara omkring 40 minuter att ta sig hit med kollektivtrafik från Göteborgs centrum, varav dryga hälften av tiden dock sker till fots, och vattentemperaturen ligger på 19 grader.
Bild: Lisa Thanner
Bild: Lisa Thanner

Bergsjön, Göteborg

Bergsjöbadet i Bergsjön i Göteborg är Göteborgs högst belägna sjö och ligger bara en 26 minuter lång bussfärd från centrala Göteborg. Där finns utöver bryggor och hopptorn såväl klippor som en liten sandstrand där man kan vika ut sin handduk för att sola, och på söndagen ska det bli 26 grader och sol med en vattentemperatur på dryga 18 grader.
Bild: Nicklas Elmrin
Bild: Nicklas Elmrin

Stora Mölnesjön, Göteborg

Stora Mölnesjön i Angered i Göteborg är en mindre skogssjö med både strand och klippa som gränsar till Vättlefjälls naturreservat. Med kollektivtrafik tar resan hit omkring 40 minuter och i vattnet uppgår temperaturen till 18 grader.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.