Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Under helgen har minst 29 anmälningar lämnats in med anledning av att polisen lät bli att hindra den nazistiska organisationen Nordiska motståndsrörelsen (NMR) från att demonstrera i Göteborg under söndagen. Bild: Per Wahlberg. 

29 JO-anmälningar efter NMR-demonstration

Justitieombudsmannen (JO) började veckan med att hantera en drös av anmälningar mot Polismyndigheten i västra Sverige. Under helgen har minst 29 anmälningar lämnats in med anledning av att polisen lät bli att hindra den nazistiska organisationen Nordiska motståndsrörelsen (NMR) från att demonstrera i Göteborg under söndagen - trots att de saknade tillstånd.

Mellan 1 september och fredagen den 15 september hade fyra anmälningar gjorts, som på något sätt berörde den nazistiska organisationen Nordiska motståndsrörelsen (NMR), till Justitieombudsmannen (JO). 

När tjänstemännen på JO kom till myndigheten på måndagen hade antalet anmälningar mer än femdubblats. Hela 29 anmälningar som berör NMR hade inkommit under helgen - samtliga riktade mot polisen i region Väst.

– Anmälan är ju mot polisens agerande under söndagen och att de tillät en organisation som NMR att fortsätta sin otillåtna demonstration ute på stan, säger en av de 29 personer som JO-anmälde polisen under helgen och fortsätter:

– NMR fick ju uppmaningar från polisen att skingras. Ändå fortsatte de att demonstrera och när polisen då inte gör någonting blir det i längden lite småfarligt tycker jag.

Och det är flera av anmälarna som för ett liknande resonemang:

"Polisen har inte agerat mot ett tydligt lagbrott och underlåtit att ingripa med argument som blir skämt för de som känner sig alltmer hotade av nazisterna i takt med att de får större och större handlingsutrymme och därmed legitimitet…" lyder en av anmälningarna som GP tagit del av.

Polisen: Vi måste följa lagen

Hos polisen i region Väst förstår man att människor är upprörda.

– Det enda man kan säga är ju att det såklart väcker mycket känslor hos människor när det handlar om en organisation som NMR, men vi måste följa rådande lagstiftning oavsett vilka åsikter en organisation har, säger Malin Sahlström, kommunikationschef hos polisen i region Väst.

Hon menar att polisen inte har kunnat agera på annat sätt och att myndigheten inte kan avbryta en demonstration trots att den saknar tillstånd - förutsatt att den inte stör ordningen.

– Vi känner att vi har ett lagligt stöd för de beslut som fattades under söndagen, säger hon.

Och på JO är det inget nytt att många anmälningar som rör samma sak kommer in på en gång.

 – Är det någon händelse som blivit omskriven i olika medier, så blir det ofta många anmälningar. Det behöver inte ens vara människor som är på plats där det faktiskt har hänt, säger Stefan Nyman, byråchef på JO.

Rutinen hos JO är i sådana fall att avvakta tills strömmen av liknande anmälningar mattas av.

– Vi avvaktar innan vi eventuellt sätter ner foten. Men vi har gått igenom de inkomna anmälningarna och fördelar dem till olika handläggare, säger han.

"Man har också demokratiska skyldigheter"

Han vågar inte utlova när anmälarna kan få besked om vad som händer med deras anmälningar.

– Jag vågar inte spekulera i det, men det är möjligt att det kan ske någon gång nästa vecka, säger Stefan Nyman.

Anmälaren som GP talat med tänker att polisen kan ha gjort en korrekt tolkning av lagen, men kände att denne behövde reagera på något sätt.

– Visst att NMR kan gömma sig bakom demokratiska rättigheter. Men vår demokrati är något man lätt tar för givet. Man har också demokratiska skyldigheter, så jag hoppas att polisen drar tillbaka demonstrationstillståndet för NMR den 30 september.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.