Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/7

26 år efter den ikoniska bilden, då Daniel Skartind åkte skidor över Götaplatsen

När Göteborg vaknade upp till ett plötsligt vinterland för 26 år sedan surrade Daniel Skartind fast pjäxorna och klev ut på sina längdskidor. Han plåtades av GP:s fotograf i närheten av Götaplatsen – men förstod inte att han skulle bli en evig symbol för snökaoset som staden aldrig kan glömma.

Året 1995 blev ett historiskt år för Sverige: Homosexuella fick ingå i registrerat partnerskap, bygget av Öresundsbron godkändes och Sverige gick med i EU. Men för många västsvenskar finns det inget som kännetecknar 1995 mer än 17:e novemberstormen.

”Minns du vintern 1995?”, ”Vad gjorde du då?”.

Daniel Skartind, 49, vet vad han gjorde: Han poserade för en bild i GP – en bild som senare kom att bli symbolisk för snökaoset.

– Det var ingen ögonblicksbild utan det är en ganska arrangerad historia, säger han till GP.

LÄS MER: 25 år sedan snöstormen 1995: Se före- och efterbilderna

Under loppet av en natt hade det kommit uppemot 40 centimeter snö på sina håll i Västsverige, enligt Statens räddningsverk (numera MSB). Snödjupsrekord slogs på alla mätstationer i länet. Göteborgare vaknade upp till igensnöade dörrar, tomma vägar och stängda skolor. Bara för en dag stannade samhället upp och befann sig i ett oanat vinterparadis. Daniel Skartind kommer ihåg:

– Det var ju så tyst. Snön dämpar så mycket ljud. Det minns jag. Det är klart, det var ju ingen trafik att snacka om, inga spårvagnar eller bilar, så det var väldigt tyst.

Han fortsätter:

– Folk kom lite närmare varandra och var på ett glatt humör.

Inget att skryta om

Länge var det oklart vem mannen på bilden var. När GP förra året skrev en 25-årsartikel till minne av snödagen 1995 finkammade GP:s reporter Göteborg efter den mystiske gestalten – och först när artikeln hade publicerats lyckades hon hitta honom. Nu ger mannen sig själv till känna, om än kanske lite motvilligt.

– Det är inget jag har gått runt och skrutit om. Jag har inte förnekat det om någon har frågat, men jag har inte basunerat ut det heller. Det är en rolig bild, men jag har inte direkt använt det som raggningstrick.

Men det hade säkert funkat bra?

– Ja, kanske. Men det är fortfarande samma kvinna som jag är gift med sedan dess, så det har inte behövts.

Minnet är lite ringrostigt, medger Daniel Skartind. Det är trots allt över en fjärdedels sekel sedan han förevigades med sina skidor på Götaplatsen.

”Jag kände att så här ska det alltid vara hemma.”

Men där vissa har talat om att det försiggick en spontan skidtävling i centrala Göteborg, menar Daniel Skartind att han var ensam på skidorna vid tillfället för fotot. Systern gick bredvid till fots.

– Hon var ute och gick utan skidor, och jag med skidor, så möttes vi på stan. Det är 26 år sedan så minnet är inte dagsfärskt. Vi bodde i stan vid det tillfället, säger Daniel Skartind.

Daniels minnesbild är att han hade mött fotografen Sören Håkanlind, som då jobbade för GP, längre ner på Avenyn. Daniel fick då frågan om han kunde åka upp med sina skidor till Götaplatsen för ett foto, menar han.

Snöentusiast

Den 23-åriga Daniel Skartind var en pur skidfantast. Under ungdomsåren bodde han i Kanada, Norge och Frankrike – för att åka skidor. 1995 hade han börjat studera i Göteborg och när snön så kom till hemstaden fanns det inga tvivel på vad han skulle göra.

– Jag var van vid att det är mycket snö, så det blev ännu roligare när det kom hemma. Jag kände att så här ska det alltid vara hemma, säger han.

Är du lite av en snöentusiast?

– Jag gillar snö och skidor och pulka och allt vad snö har att erbjuda. Snöentusiast är inget epitet jag har satt på mig själv, men det är jag väl. Absolut, det är härligt.

I dag bor Daniel Skartind på en ö i Göteborgs skärgård, och tre barn har kommit till världen sedan den ikoniska bilden togs. När GP pratar med honom är han just i färd med att dra upp sin båt på land inför vintern.

Blir det någon snö i år?

– Jag räknar alltid med att det blir snö. Det blir lite sämre med åren, men jag hoppas på det bästa och jag tror nog att man får sig några skidturer och lite hockey på dammarna.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.