25 miljoner extra till fritidspedagoger

ANNONS
|

År 2016 ska fritidsverksamheten i Göteborg få ett tillskott på tjugofem miljoner kronor. Pengarna ska fördelas lika till stadsdelarna som sedan får använda dem där de behövs mest. Syftet är att öka kvaliteten och likvärdigheten på verksamheten.

- Fritidshemmen är viktiga för våra barns utveckling och skolgång. Det vill vi uppmärksamma genom att satsa de här pengarna som räcker till ungefär 50 nya fritidspedagoger, säger Karin Pleijel (MP), kommunalråd och ordförande i utbildningsnämnden.

Men det finns ingen garanti för 50 nya anställningar. Bristen på fritidspedagoger kommer att hålla i sig i många år framöver, därför kan en del av pengarna användas till löneökningar för att behålla de befintliga fritidspedagogerna.

ANNONS

Jonas Sundberg är fritidspedagog och jobbar i Haga. Han tycker det ska bli intressant att se vad den här satsningen kommer att leda till:

- Jag hoppas att det här ska få fler politiker att förstå vilken möjlighet det finns att utveckla fritidsverksamheten och stödja skolverksamheten. Fritidspedagogik behövs ju under hela dagen, säger han.

Oppositionsrådet Helene Odenjung (FP) välkomnar förslaget. Elevgrupperna är för stora och det behövs mer personal, men hon påpekar att det är viktigt att pengarna hamnar där de behövs mest. Hon vill också lyfta fram det stora behovet av fler och upprustade lokaler.

- Jag tycker att vi ska göra en kartläggning av behoven för att styra pengarna i rätt riktning. Vissa har inte ens lämpliga lokaler och det måste vi göra något åt, säger hon.

För att följa upp verksamheten används siffror för personaltäthet, elevgruppernas storlek och andel utbildad personal. De nya pengarna fördelas dock inte utifrån de här så kallade indikatorerna, utan baseras i stället på befolkningsunderlag.

Enligt uppskattningar ligger personalkostnaderna för fritidsverksamheten i Göteborg på cirka 500 miljoner kronor. En satsning med 25 miljoner motsvarar fem procents ökning.

ANNONS

- Det är ingen jättesatsning, men en tydlig markering från vår sida, säger Karin Pleijel.

Varifrån kommer de här extra pengarna?

- Det får du se på onsdag när vi släpper hela budgeten.

Fakta: Fritidshem

I Göteborg finns 129 kommunala och 34 fristående fritidshem, i dagligt tal kallat fritids. Antalet elever har ökat med knappt trettio procent under de senaste fem åren, vilket har medfört större elevgrupper. Under samma period har antalet anställda (omräknat till heltidstjänster) ökat i en lite långsammare takt:

2010: 753 stycken (58 procent)

2011: 852 stycken (53)

2012: 951 stycken (50)

2013: 888 stycken (52)

ANNONS

2014: 917 stycken (49)

Siffran inom parentes anger andelen anställda med pedagogisk högskoleutbildning.

ANNONS