Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Anläggningen i Kållered pekas ut som det säkerhetsmässigt sämsta förvaret. Bild: Stefan Berg

24 personer har rymt från Migrationsverkets förvar i Kållered på tre år

Under de senaste tre åren har 24 person rymt från Migrationsverkets förvar i Kållered, skriver GT. Vid ett tillfälle under 2018 lyckades hälften av de intagna på en avdelning rymma från den låsta anläggningen för kriminella och utvisade.
– Vi har inte de bästa lokalerna, säger förvarschefen Johanna Sahlman, till tidningen.

Det har tidigare riktats skarp kritik mot Migrationsverkets förvaring av kriminella personer som utvisats. Nu visar en kartläggning som GT har gjort att 24 personer har rymt från myndighetens anläggning i Kållered sedan 2017. Rymningarna har skett vid sammanlagt åtta tillfällen, och anläggningen pekas nu ut som det säkerhetsmässigt sämsta förvaret i Sverige.

I april 2018 avvek 14 personer från förvaret genom ett fönster i en datasal. Senare samma år rymde tre yngre män från anläggningen med hjälp av två utomstående personer som ska ha slagit sönder ett fönster med en yxa. Det är två av flera exempel på de rymningar som skett vid anläggningen sedan 2017.

LÄS MER: Stor rymning från Migrationsverkets förvar

LÄS MER: Tre män har rymt från Migrationsverkets förvar

”Vi har begränsningar”

Flera anställda vittnar om dåliga lokaler och menar att rymningsrisken är hög, uppger GT. Bland annat beskrivs lokalerna som ”bedrövliga”.

Johanna Sahlman, chef för Kålleredsförvaret, berättar för GT att man sedan länge hoppas på nya lokaler. Hon håller med om att anläggningen har stora brister, men menar att problemet också beror på brister i lagstiftningen.

LÄS MER: 30 polisbilar i jakt på rymlingar från Migrationsverket

– Vi har inte de bästa lokalerna. I kombination med den lagstiftning som vi har. Då tänker jag främst på visitationer och att vi inte har rätt att visitera på grund av att vi ska transportera någon. Så vi har begränsningar gällande lagstiftningen, säger hon till tidningen.

Även Runar Hellström, verksamhetsutvecklare på Migrationsverket nationella förvarsavdelning, säger till GT att säkerheten på anläggningen är låg. Han menar att Kålleredsförvaret troligen är Sveriges sämsta anläggning ur säkerhetssynpunkt.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.