Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Nya Åkeredsskolan, som är namnet på fasadens skylt, bedömdes ha blivit allt för gammal och eftersatt. Nu är det klart var eleverna och personalen ska vara resten av vårterminen. Bild: Jonas Lindstedt
Nya Åkeredsskolan, som är namnet på fasadens skylt, bedömdes ha blivit allt för gammal och eftersatt. Nu är det klart var eleverna och personalen ska vara resten av vårterminen. Bild: Jonas Lindstedt

230 elever ska bussas tvärs över stan – så ser planen ut för Åkeredsskolan

Elever och personal kommer att bussas från utdömda Åkeredsskolan – till omdebatterade Kvibergsskolan i andra änden av stan.
Det är beskedet efter att miljöproblemen lett fram till en evakuering i förra veckan.

Elever och lärare upplevde hur de blev sjuka av Åkeredsskolans lokaler, och en utredning visade hur det fanns flera brister på byggnaden.

I förra veckan kom beskedet att skolans huvudbyggnad skulle evakueras, och på tisdagen lovade alliansen att eleverna inte skulle behöva återvända.

Nu står det klart vart de 230 drabbade eleverna i årskurs 4-6 tillfälligt får ta vägen: Till nybyggda Kvibergsskolan två mil bort.

"Fanns inget i närområdet"

När GP i fredags pratade med Frank Kärrå, enhetschef fastighet och säkerhet på grundskoleförvaltningen, var beslutet på gång:

LÄS MER: Åkeredsskolan evakueras – efter larmen om miljön

– Jag inbillar mig inte att alla kommer vara nöjda och glada. Men det är inte det som är syftet just nu heller, utan syftet är att lösa situationen för att kunna ha undervisning, sade han då.

Efter det att det nu står klart att Kvibergsskolan tar emot ytterligare 230 elever, utöver de omkring 300 elever som tidigare går där, är han inne på samma spår.

– Vi hade två huvudsakliga prioriteringar. Den första var att eleverna skulle hamna i en odiskuterat fräsch lokal. Den andra var att försöka hålla ihop alla klasser i årskurs 4-6. Det fanns inget i närområdet som uppfyllde båda kraven, men vi hittade Kvibergsskolan.

LÄS MER: Axel och Lucas, 10, blev sjuka av att gå i Åkeredsskolan

Skolan är byggd för 720 elever, och öppnade så sent som i höstas. Elever och lärare kommer nu att åka med bussar från och till Åkeredsskolan vid skoldagens början och slut, med start nästa vecka.

En tillfällig lösning

Lösningen är tänkt fram till sommarlovet.

Martha Sandoval Peterson är fastighetschef på lokalförvaltningen. Hon vill inte gå in på möjliga alternativ, men menar att arbetet med att hitta en mer långsiktig lösning pågår.

LÄS MER: Efter hälsolarmen – nu ska Åkeredsskolan rivas

Föräldern Marie Gunnlert har varit engagerad i frågan om Åkeredsskolans inomhusmiljö, och var med på det brukarråd som hölls på tisdagskvällen. Hon är nöjd med att en tillfällig lösning nu är så plats.

– Det var ett bra möte och det är ett bra beslut att äntligen evakuera till friska lokaler. Det tycker min son också.

Kvibergsskolan var omdebatterad vid byggandet, då skolan inte är byggd med klassrum på det traditionella sättet.

De första eleverna flyttade in i höstas. Nu får de alltså sällskap av 230 till.

LÄS MER: Efter kritiken – nya skolan ska visst ha klassrum

LÄS MER: Åkeredsskolan är utdömd – ändå fortsätter undervisningen

LÄS MER: Skolunderskottet: Se hur det går för din skola

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.