Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

18 års fängelse för mord

39-åringen som misstänks ha mördat en 20-åring med minst 25 knivhugg på en krog på Hisingen i Göteborg dömdes i dag till 18 års fängelse. Mannen är pappa till den mördade mannens ex-flickvän.

Mordet präglades av ett besinningslöst övervåld, där 20-åringen överöstes med knivhugg.

Den tidigare helt ostraffade 39-åringen medger bara ett par hugg, som då påstås ha skett i självförsvar.

Black Diamond var 20-åringens tillfälliga arbetsplats. På eftermiddagen den 5 mars kom 39-åringen dit. Ett par minuter senare var mordet ett faktum.

Ursprungligen misstänktes flera av 39-åringens anhöriga, som anhölls och häktades. Men de släpptes senare i brist på bevis, och domstolen kommer fram till att 39-åringen ensam utdelat samtliga knivhugg.

20-åringen hade haft en kärleksrelation med den misstänktes då 16-åriga dotter - något som åklagare Stina Lundqvist hela tiden har hävdat är motivet till brottet.

Relationen hade tagit slut vid årsskiftet 2011-2012, men 20-åringen ville fortsätta - och hotade med att avslöja relationen för hennes föräldrar. Han ringde och störde dem, och pappan polisanmälde honom utan att känna till bakgrunden.

Flickan ska ha sagt till en socialsekreterare att 20-åringen våldtagit och misshandlat henne. Han ska också ha hotat att skicka "vissa bilder" på henne till hennes familj.

Den 2 mars, tre dagar före mordet, omhändertogs flickan av de sociala myndigheterna och bor sedan dess på hemlig ort. Det fanns en oro för att flickan kunde bli angripen - dels av 20-åringen men också av sin egen familj, om relationen blev känd.

Men det den upprörda familjen fick veta var att flickan blivit omhändertagen för att en man störde henne. Familjen förstod att det var 20-åringen som socialförvaltningen talade om - och uppfattade alltså att han var orsaken till att flickan inte fanns hos dem längre.

Domstolen skriver att 39-åringens agerande ska ses i ljuset av detta, även om det inte anses utgöra en förmildrande omständighet.

Åklagaren ville att mannen skulle dömas till livstids fängelse, men domstolen stannar vid 18 års fängelse. Detta eftersom det, trots övervåldet, inte rört sig om ett utdraget förlopp, och eftersom mordet av allt att döma inte planerats under lång tid.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.