Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Shariq Musharaf, 17, har utvecklat en app som ska hjälpa riskgrupper.  Bild: Privat
Shariq Musharaf, 17, har utvecklat en app som ska hjälpa riskgrupper. Bild: Privat

17-årige göteborgaren vill underlätta för riskgrupper i coronakrisen

Shariq Musharaf från Angered tävlade tillsammans med sitt lag Staysafe om en förstaplats i den internationella tävlingen The Global Hack. Tillsammans med utvecklare och designers från hela världen har den 17-åriga entreprenören och initiativtagaren utvecklat en app som ska underlätta för människor att hjälpa varandra i coronakrisen.
– Vi vill förbättra världen. Speciellt för de som behöver det mest just nu, säger Shariq.

Historien börjar i Angered. 17-åriga Shariq Musharaf studerar sitt andra år på Teknikprogrammet på Thoren Innovation School i Göteborg. Han har sedan länge varit intresserad av marknadsföring och kodning, och har trots sin unga ålder hunnit arbeta med utveckling på flera företag.

När all gymnasieundervisning i Sverige började drivas på distans på grund av coronapandemin för snart en månad sedan, kände Shariq att han både kunde och ville hjälpa till.

– När jag satte på nyheterna såg jag gamla människor som satt i sina hus. Det kändes deprimerande att de inte kan utföra de handlingar som vi andra kan, säger han.

Plötsligt fick han en idé.

– Jag satt i åtta timmar i rad och skrev till människor i mitt nätverk och frågade vilka som ville vara med och hjälpa till i den här krisen.

Shariq Musharaf. Bild: Privat
Shariq Musharaf. Bild: Privat

Koppla samman människor

Shariq fick tag på utvecklare och designers boende i fem olika tidszoner. Tillsammans bestämde de sig för att utveckla en plattform för att hjälpa människor i riskgrupper att utföra nödvändiga ärenden i coronakrisen. De skapade teamet StaySafe och ställde upp i ett så kallat hackathon, en tävling där programmerare träffas för att programmera och koda under 48 timmar.

I tävlingen utvecklade de en app som är tänkt att underlätta för individer i samhället under den rådande coronapandemin. Grundidén med appen är att koppla samman människor som befinner sig i en riskgrupp, med de som vill hjälpa till.

– Vi har alla samma gemensamma vision. Ingen ska behöva känna sig ensam bara för att man inte kan utföra en handling, säger han.

Shariq och laget Staysafe kom på sjätte plats i den svenska hackathontävlingen Hack The Crisis som i år inriktat sig på att hitta lösningar i kampen mot covid-19.

Laget bestämde sig då för att utveckla plattformen ytterligare och att ställa upp i den globala tävlingen The Global Hack, där de hamnade på andraplats i en kategori.

"Det finns oändliga möjligheter"

Nu är planen att fortsätta utvecklingen av appen och kunna lansera Staysafe på riktigt.

– Vi ska gå all in för detta nu. Det här är någonting som kan förändra världen, speciellt för de som behöver det mest, säger Shariq.

Appen behöver nödvändigtvis inte heller vara låst till den samhällskris vi lever i just nu, menar han.

– Vi kommer också utveckla vår app så att man kan byta mellan olika sjukdomar. Dessutom är tanken att folk som är väldigt gamla ska få hjälp oavsett om det är en pandemi eller inte. Vi har inga gränser i det här.

Appen innehåller dessutom en inbyggd valuta, som kallas för heropoints. Tanken är att de volontärer som ställer upp och hjälper riskgrupper i samhället, även kallade "heroes" i appen, ska kunna tjäna poäng genom att hjälpa till.

– Poängen ska kunna användas i lokala affärer och på restauranger. Här skapar vi en möjlighet för folk som inte har så mycket pengar att tjäna på att hjälpa till. Det finns oändliga möjligheter, säger Shariq.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.