Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

16 våldtäkter i juli: "Ovanligt många"

Sedan förra måndagen har hela 16 våldtäktsanmälningar gjorts i Göteborg. Ovanligt många på kort tid, men polisen ser ingen gemensam nämnare.

- Jag vill poängtera att det inte rör sig om sexton överfallsvåldtäkter, säger kommissarie Göran Arvidsson, tillförordnad chef för grova brottsroteln vid länskriminalen.

Överfallsvåldtäkter, alltså de fall där en gärningsman utomhus kastar sig över och våldtar en kvinna, utgör en försvinnande liten del av alla våldtäktsanmälningar. Så även här. Göran Arvidsson tror att kanske två av de sexton fallen kan falla under det begreppet. Högt räknat.

- Oftast har det varit så att man känner någon eller har varit på fest någonstans. Och där sker det något, säger han.

"Krokiga anmälningar"

Det innebär inte att det finns utpekade gärningsmän.

- Nej, det är inte alltid man vet vilka som varit på festen. I något fall kan det ha gått en tid sedan våldtäkten skedde - i ett fall ska den ha skett för ett halvår sedan. Och ibland är det lite "krokiga" anmälningar, som vi säger, där målsägaren inte vet riktigt vad som har hänt.

Ändå finns det oftast en del uppgifter för poliserna att utgå ifrån. Om det sedan räcker hela vägen fram till åtal är en annan sak.

- Det som en person kan uppfatta som våldtäkt är inte alltid en våldtäkt i juridisk mening, konstaterar Göran Arvidsson.

Till skillnad från vad man kan tro är det enligt kommissarien inte fler våldtäkter under sommaren än under övriga delar av året. Inte ens överfallsvåldtäkter.

- Det sägs att de ökar under sommaren, men jag ställer mig tveksam till det. Min känsla är att det är mer tillfälligheter som avgör när det sker, säger han.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.