Nedskärningar i hemtjänsten
Nedskärningar i hemtjänsten

16 olika personer på 14 dagar är vardag för Göteborgs äldre

16 skiftande människor på 14 dagar. Så många olika personer tvingas äldre i Göteborg i snitt träffa från hemtjänsten under en tvåveckorsperiod. Motsvarade siffra för grannkommunerna Partille och Öckerö är 11.

ANNONS

Det handlar om fler personal än antal dagar. På två veckor träffar de med hemtjänst i Göteborg nämligen i genomsnitt 16 olika personer. Men Göteborg är långt ifrån värst i klassen. I stället är det Essunga kommun i Västra Götalands län som toppar listan i landet. Där ligger snittet på 24 personer under två veckors tid, enligt ny statistik från Kommun- och landstingsdatabasen, Kolada.

Magdalena Elmersjö är lektor i socialt arbete på Södertörns högskola.

– Att möta många nya kontakter kan skapa en stor stress för många äldre medan vissa äldre inte störs alls. Det är svårt att säga var smärtgränsen går, men om man träffar 20 nya personer på 14 dagar är det svårt att hålla reda på alla och svårt att kunna bygga relationer, säger hon.

ANNONS

65 år och äldre

Mätningen omfattar personer över 65 år och äldre, som har minst två besök av hemtjänsten per dag mellan 07.00 och 22.00. Äldres larm från Trygghetslarmen ingår inte i besöksstatistiken och inte heller matleveranser.

Enligt Magdalena Elmersjö det ett väl känt faktum att kontinuerliga relationer mellan de äldre och personal är en förutsättning för god omsorgskvalitet.

– Jag vet inte om det stämmer men vissa privata hemtjänstföretaget säger att de har fem personal och så fall är det ju en väldigt bra siffra, säger hon.

Under 2018 har 232 kommuner rapporterat in underlag men då mätningarna bygger på kommunernas egna uppgifter kan det finnas stora skillnader i hur inrapportering går till. I nio kommuner, bland annat Smedjebacken, Tingsryd och Vaxholm, ligger snittet på under tio personer.

"Allvarligt med 16"

Daniel Bernmar (V) var i sin tidigare politiska roll i Göteborg kommunalråd med ansvar för äldreomsorgen, i dag är han talesperson för omsorgen i det nya blocket FI, MP och V.

– Inom hemtjänsten i Göteborg brukar vi ligga på ett snitt på 14-15 olika personer, och är därmed varken bland de sämsta eller de bästa. Det är allvarligt om det blir fel då vi vet att kvalitén påverkas av kontinuiteten. Vissa stadsdelar lyckades med att få ner siffran till under tio under förra mandatperioden, som till exempel Angered, säger han.

ANNONS

David Lega (KD) är i dag ansvarigt kommunalråd för äldreomsorgen i Göteborg.

– Jag tycker det är allvarligt med 16 personer. Stockholm ligger i alla fall på 12 och det är tillräckligt många det för att ha möjlighet känna igen alla ansikten. I dag har våra tio stadsdelarna ansvar för hemtjänsten. För att hemtjänsten ska få den uppmärksamhet den förtjänar har vi föreslagit en att äldrenämnd på central nivå, säger han.

ANNONS