Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

15 skoltjänster ska bort – Karl Johansskolans elever skolstrejkade

Skolan planerar att ta bort 15 tjänster, samtidigt som sjätteklassare automatiskt fick E i betyg på grund av lärarfrånvaro. Under onsdagen skolstrejkade eleverna och på morgonen protesterade runt 200 barn och föräldrar mot nedskärningen i personalstyrkan.

Precis innan jullovet skulle börja nåddes barn vid Karl Johansskolan och deras föräldrar av nyheten. Skolan planerar att ta bort 15 heltidstjänster.

Rektor Nahid Rezaei har berättar att hon måste hålla budgeten och har sju lärare över budget. Hon har poängterat att två av de tjänster som tas bort är lärartjänster, och att dessa inte är ansvariga för någon klass. Hon har också sagt att tjänsterna inte kommer att försvinna under vårterminen, utan att det är något som kommer ske successivt.

Samtidigt fick samtliga sjätteklassare på skolan betyget E i SO- och NO-ämnena, trots skillnaden i elevernas kunskaper. Förklaringen löd att en lärare var frånvarande under höstterminen på grund av föräldraledighet, och en annan på grund av sjukskrivning och att det därför saknades underlag för betygsättning.

LÄS MER: Alla sjätteklassare på Karl Johansskolan fick samma betyg – föräldrar planerar strejk

Under onsdagen pågår en skolstrejk för att protestera mot beslutet och borttagandet av tjänsterna. På morgonen genomfördes en manifestation där runt 200 föräldrar och barn medverkade.

– Det känns jätteroligt att det finns ett stöd för Karl Johansskolan och alla barns rätt till likvärdig och bra utbildning, säger Olov Agné, ledamot i skolans föräldraförening och som har två barn i skolan, och fortsätter:

– Vi fick in en bild på ett helt tomt klassrum, så det verkar som att många har stannat hemma.

"Strejk är inget man tar till lättvindigt"

Under dagen håller de även öppet hus för strejkande elever i aktivitetshuset på Karl Johanstorget med bland annat aktiviteter och workshop kring barnkonventionen.

Hur ska det hjälpa att ta barnen ur skolan för dagen?

– En strejk är inget man tar till lättvindigt. Att föräldrar låter barn strejka visar på allvaret i situationen och hur stor engagemanget är för att politiker och tjänstemän måste förstå att de inte kan hantera skolan på det här sättet.

Olov Agné Bild: Privat
Olov Agné Bild: Privat

Föräldrarna har fått veta att skolan håller ett informationsmöte om situationen den 20 januari.

Vad hoppas ni på nu?

– Nu hoppas vi att ansvariga politiker och tjänstemän på förvaltningen ska ta in det massiva engagemanget för att stoppa att man tar bort 15 heltidstjänster på skolan, och inser det orimliga i detta.

Blir det fler strejker framöver?

– Det är inga fler strejker planerade i nuläget, men det är inte uteslutet för framtiden.

Olov Agné köper inte riktigt rektorns argument att endast två tjänster som ska bort är lärartjänster, och att de inte är ansvariga för någon klass.

– Det är väldigt märkligt. Alla funktioner i en klass har en viktig funktion, oavsett om den ska fungera som huvudansvarig eller till exempel hantera en eller flera elever som behöver särskilt stöd.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.