Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

15-åring får böta för fildelning

Göteborgskillen som blev påkommen med nedladdade filmer i sin skoldator döms av hovrätten för olaglig fildelning.

15-åringen döms att betala trettio dagsböter á 50 kronor, alltså 1 500 kronor i böter för att olovligen ha laddat ned ett antal filmer på sin skoldator.

15-åringen polisanmäldes av rektorn sedan han blivit påkommen med 24 nedladdade filmer i sin skoldator i mars i år.

Fildelningsåtalet mot honom består av två delar. Den första handlar om huruvida han har varit medveten om att det var olagligt att ladda ner filmer till sin skoldator.

Den andra delen handlar om uppladdning, det vill säga huruvida han har förstått att han automatiskt gjort filmerna tillgängliga för andra när han själv laddade ned dem.

Tingsrätten friade

Tingsrätten friade pojken i båda delarna, med motiveringen att det är oklart om han har varit medveten om att det han gjorde var olagligt.

Även hovrätten friar 15-åringen när det gäller delen som handlar om uppladdning, men dömer honom för grov oaktsamhet när det gäller nedladdningen.

Så här skriver hovrätten i sin dom:

"Enligt hovrättens uppfattning måste NN i vart fall ha insett att det var möjligt att hans nedladdningar avsåg upphovsrättsligt skyddat material som han inte lagligen fick ladda ned. När han trots det laddade ned filmerna, utan att ta reda på hur det förhöll sig, handlade han grovt oaktsamt. På detta sätt gjorde han sig således i denna del skyldig till brott mot upphovsrättslagen."

"Inte varit uppsåtligt"

15-åringens försvarare Peter Gillberg säger att han kan acceptera domen.

- Det som var viktigt för vår del var att klargöra att det inte var uppsåtligt, och där ger hovrätten oss rätt, man menar att det inte varit uppsåtligt i någon del, säger Peter Gillberg.

Hur ser din klient på domen?

- Eftersom han är så ung gör jag mig inte till tolk för vad han säger eller inte säger överhuvudtaget. Kanske mina kommentarer speglar lite grann vad familjen känner.

Du har tidigare sagt att familjen har tyckt att hela processen varit jobbig. Hur mår de i dag?

- Det har varit jobbigt så till vida att det har dragit ut på tiden. Så här länge ska inte en femtonåring behöva vänta på en dom, och det vet hovrätten om. Men jag tror ändå att familjen varit välunderrättade om turerna så det har gått bra, säger försvararen Peter Gillberg.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.