Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

14-åring vaken under operation efter narkosmiss

Under en operation på Drottning Silvias barn- och ungdomssjukhus misslyckades personalen med att söva ner patienten. Den 14-årige pojken låg vaken utan möjlighet att kommunicera eller ens blinka då han hade fått muskelavslappnande.

En IVO-anmälan har lämnats in mot Drottning Silvias barn- och ungdomssjukhus. Det gäller en narkosmiss under en operation i början av juni. Den 14-årige pojken som ärendet gäller genomgår regelbundet operationer för att vidga matstrupen, det sker med hjälp av en ballong som blåses upp i strupen. Under tidigare operationer har det aldrig varit några problem - men den här gången blev operationen en djupt obehaglig upplevelse.

Narkosen misslyckades och pojken ska därför ha varit vaken under operationen. Exakt vad som gick snett är fortfarande under utredning men misstanken just nu är, enligt pojkens mamma, att en trevägskran kopplades fel och att narkosmedlet istället gick upp in i droppet.

Det är pojkens mamma som har gjort anmälan. Hon berättar hur sonen låg vaken under operationen, utan någon som helst möjlighet att kommunicera med personalen eftersom han hade fått muskelavslappnande.

– Han låg och tänkte på hur han skulle kunna underrätta dem om att han var vaken. Men han kunde ju inte göra någonting, han kunde inte ens blinka, säger hon.

Pojken kände ingen smärta men kunde känna metallen skrapa i strupen och hörde allting som hände runtomkring. Det var han själv som berättade att han varit vaken under operationen. Först när mamman frågade bekräftade läkaren att det stämde, att de hade märkt det en bit in under operationen och då direkt sövt ner honom med gas. Exakt hur lång tid som gick innan dess är oklart. 14-åringen har genom sjukhuset fått prata med en kurator.

– Han var väldigt ledsen och det har varit jättejobbigt för honom. Han mår helt okej nu, men det blir ju mindre kul i september. Då ska han opereras igen, säger pojkens mamma.

Hon berättar att hon har gjort anmälan för att påvisa problemen som hon menar finns på sjukhuset.

– Jag förstår att det handlar om personalbrist och stress, det hördes mellan raderna när jag pratade med dem efteråt.

Sjukhuset svarar att de inte kan kommentera händelsen förrän först nästa vecka.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.