Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

13-åring provocerade fram rå gruppmisshandel

Den unge mannen lade handen på den 13-årige pojkens axel och bad honom att sluta. Ett par minuter senare blev han och hans kompis grovt misshandlade av ett tiotal personer som tillkallats via mobiltelefon.

Ärendet som inom kort avgörs i tingsrätten präglas framför allt av extrem rädsla.
Kammaråklagare Linda Wiking är inte säker på hur många av vittnena som överhuvudtaget vågar dyka upp.
De två målsägandena har, sedan lång tid tillbaka, befunnit sig på hemlig ort.

Fyra åtalade för delaktighet

Fyra häktade män (födda 1976, 1994, 1998 och 1999) står åtalade, dels för medverkan i den brutala gruppmisshandeln, dels för ett synnerligen allvarligt övergrepp i rättssak.
Samtliga nekar till anklagelserna.
Brotten inträffade i slutet av november i fjol.
En eftermiddag satt två män i 20-årsåldern tillsammans med några yngre kvinnor på en restaurang i nordöstra Göteborg.

Knackade och spottade

Utanför stod en 13-åring och knackade oavbrutet på rutan.
- Tredje gången tittade jag på honom och då spottade han på fönstret. Jag gick ut och försökte prata med honom. Jag frågade "varför har du gjort så här?", säger den ene unge mannen i förhören.
Han fortsätter:
- Killen svarade "jag gör som jag vill, jag kan knulla dig". Därefter bara la jag min hand på hans axel och sa "gå härifrån, gå härifrån".

Medveten provokation?

Efter att den minderårige pojken fullgjort provokationen steg en man i 18-årsåldern kvickt fram och sparkade den ensamme 20-åringen i magen.
Strax därpå accelererade våldet till oanade proportioner.
- Jag rusade mot skolan och då såg jag hur tio personer sprang mot mig. De fångande min kompis och började slå honom. Snabbt kom en bil körande. Jag tror att det var en BMW. Ut steg en jättestor man. De tog sig in genom skolans dörr, cirka 20 personer mot mig. Alla var säkert över 18 år, vissa var 20, 25 och 26.
Mannen tvingades ta emot så mycket stryk att han svimmade.

Rektorn med i tumultet

Så dags hade dock larmet gått till skolledningen, som satt i möte. Såväl rektor som flera lärare och andra anställda ingrep – och polisen anlände.
Flera ur personalen är nu också kallade för att avge vittnesmål i rättegången.
Dagen efter tvingades misshandelsoffret, enligt egen utsago, ut till ett industriområde. Där väntade ett antal vuxna män. Han uppmanades klart och tydligt att inte anmäla händelsen.
- De förklarade att "säger du ingenting till polisen så behöver du inte vara rädd. Men om du berättar något för polisen, då kommer du att försvinna". Den parkerade bilen bredvid var full med vapen. Jag såg att det var Kalasjnikov. Vi fick efteråt veta att de här är lite maffia. Jag dog inte i mitt hemland, ska jag komma att dö här? undrar mannen, som nyligen flydde till Sverige.

Inflytande i undre världen

Ett par av de misstänkta tillhör en stort släktbaserat nätverk.
Detta har, enligt polisens underrättelserotel, medlemmar i olika stadsdelar och gruppen betraktas som mycket inflytelserik i den undre världen i Göteborg.

 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.