Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

12-årige Eddie: "Hur kan någon göra så?"

Nu är det slut med popcorn och bio för barnen på Drottning Silvias Barnsjukhus. Barnsjukhusets filmprojektor har stulits. - Hur kan någon göra så? undrar tolvårige Eddie som varit inlagd i snart två år.

Varannan fredag anordnar sjukhusets lekterapi en myskväll för barnen, familjemedlemmar och personalen. Platsen är entrén på Drottnings Silvias Barn- och Ungdomssjukhus. Till biokvällen serveras popcorn. För många barn har det blivit höjdpunkt.

- Det är kul att se fram emot det när man haft en jobbig vecka, beskriver Eddie betydelsen av mysstunden.

Men natten till torsdagen förra veckan tog sig någon in i sjukhuset och skruvade ned projektorn från väggen, trots att den var utrustad med kraftiga lås. Stölden har skapat förstämning hos barnen som ligger inne på sjukhuset och personalen.

- Jag tycker det är jätteelakt att stjäla från sjukhuset. Det förstör för alla som är här, säger Eddie.

Eddies mamma, Johanna Svensson, tillägger att det inte bara de inlagda barnen som är besvikna och arga:

- Eddies lillasyster Selma och syskonen till andra sjuka barn ser lika mycket fram emot de här stunderna.

Och att många är ledsna bekräftar enhetschef Sofia Månsson, Lekterapi & bibliotek, Drottnings Silvias Barn- och Ungdomssjukhus.

- Fredagsmyset är populärt och sprider värme och ljus för barnen som inte kan lämna sjukhuset, säger hon.

Nu är allt inställt på fredag och även på obestämd tid framöver.

Några pengar till att köpa in en ny projektor finns inte. Den stulna projektorn kunde införskaffas tack vare Insamlingsstiftelsen för Drottning Silvias barn- och ungdomssjukhus som samlat in pengar. Stölden är inte den första. För två år sedan försvann den första projektorn.

- Vi kommer nu att gå igenom våra rutiner och se om det går att genomföra biostunderna på andra sätt som också minskar stöldrisken. Men i nuläget vet jag inte hur det kan lösas, säger Sofia Månsson.

Tomas Gedda är Fundraising Manager på Insamlingsstiftelsen:

- Självklart är vi ledsna som arbetar med att göra livet roligare för barnen. Det är tråkigt när man missunnar barn i en svår situation en aktivitet och gemenskap. Sedan blir det extra trist när folk skänkt pengar som ska ge glädje bara försvinner.

Kommer ni att samla in pengar igen till en ny projektor?

- Ja, men det också viktigt att säkerställa donatorernas pengar genom att se till att det inte inträffar en ytterligare stöld.

Stölden är polisanmäld.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.