11 000 sprang Vårruset i sol och blåst

ANNONS
|

De 11 000 deltagarna som tillsammans värmde upp till tonerna av discomusik sken ikapp med kvällssolen och Åsa Friman springer för första gången sedan 1995.

– Jag har haft detta som mål hela vintersäsongen, säger hon.

Hon sitter tillsammans med bästa springkamraten, hunden Zorva, på trappan vid Björngårdsvillan och laddar inför loppet.

– Tiden i sig är inte så viktig i år. Det viktiga är att jag slår årets tid i nästa års Vårrus, säger hon. Hon fortsätter att berätta att hon har gått ner mycket i vikt tack vare vinterträningen och att hon hela tiden har haft det här loppet i åtanke. Hon ska springa tillsammmans med sin dotter, som egentligen är snabbare men har lovat att hålla mammas tempo.

ANNONS

I bakgrunden dunkar musiken och Blossom Tainton Lindquist gör sitt bästa för att mana på deltagarna att njuta av kvällen och uppmanar folket att delta i olika reklamevenemang som hålls i parken, dagen till ära.

Ett lag som går in hårt för uppvärmningen är Göteborgs Fäktningsklubb. De är lite möra i kroppen efter helgens nordiska mästerskap i fäktning, men det märks inte när The Weather Girls megahit It’s raining men dånar ut över ängen. Händerna flyger upp över huvudena och de ser fram emot att springa loppet.

– Vi är här för att ha kul och det har vi. Det är en tjejgrej och vi ser alla fram emot picknicken efteråt, säger de.

Maria Poka har precis kommit i mål när hon får en kram av en vän. Hon springer för ett lag som heter Flying Doctors, ett lag bestående av läkarstudenter.

– Jag tycker det är bra att det är så många kvinnor som beger sig ut att springa, så att man slipper den här pressen av att ha snabba män som står längst fram. Plus att man får vara sig själv, vara lite färgglad och det är väldigt blandat folk som springer och det är väldigt opretentiöst, säger hon.

ANNONS

Blåsten och molnen tilltog och det var svårt att hålla kvar picknick-filtarna på gräsmattan. Men det spelade inte så stor roll, efter att ha kommit i mål i Vårruset så förtjänar man en picknick.

Och loppet då? Snabbast var Karin Nilsson som springer för Ullevi FK med tiden 18.07. På tisdagen är det dags för Vänersborg att ta över Vårrusets stafettpinne och utmana göteborgarna som sprang det snabbaste loppet hittills i år med tio löpare under 20 minuter.

ANNONS