100-tals boende blev av med sina lägenheter

Nu tar de kommunala bostadsbolagen hårdare tag mot den olovliga andrahandsuthyrningen. Förra året förlorade minst 250 kommunala hyresgäster i Göteborg sin lägenhet efter att ha hyrt ut den utan tillåtelse.

ANNONS
|

Bostadsbristen är svår i Göteborg – en situation många försöker tjäna sig en hacka på.

Andrahandshyrorna på Blocket har till exempel ökat med 14 procent i Göteborg det senaste året. De kommunala bostadsbolagen tar nu krafttag mot problemet. För ett drygt år sedan påbörjade Bostadsbolaget en rejäl genomgång av andrahandsuthyrningen inom bolaget – med resultatet att 122 hyresgäster, fram till november 2016 fått lämna sin lägenhet. Nu väntar en liknande genomgång av Familje­bostäder.

Måste ha tillstånd från hyresvärden

Den som vill hyra ut sin hyreslägenhet i andrahand måste ha tillstånd från sin hyresvärd, eller hyresnämnden – annars har värden rätt att säga upp dig.

I praktiken är det Störningsjouren som sköter de kommunala hyresvärdarnas hantering av frågan.

ANNONS

– Vi jobbar främst med tips, som vi följer upp. I vissa fall visar det sig att hyresgästen har en giltig anledning till uthyrningen, som att personen studerar utomlands – då hjälper vi dem med blanketter så de kan ansöka om och beviljas tillstånd att hyra ut i andrahand, säger Annika Öby, tillförordnad vd för Störningsjouren.

Uppmanas att säga upp kontrakt

De som inte har giltiga anledningar får i stället ett brev hem där de i princip uppmanas att säga upp sitt kontrakt, för att de inte bor i lägenheten. De allra flesta lyder uppmaningen direkt.

– Det rör sig om allt från de som köpt ett hus och sedan hyrt ut lägenheten till en systerdotter som inte kan hitta någonstans att bo, till de som hyr ut för att tjäna grova pengar. Men vi för ingen statistik över vilka anledningar människor uppger för sin olovliga andrahandsuthyrning, säger Annika Öby.

När lägenheten är uppsagd går den antingen vidare till Boplats eller bostadsbolagens interna köer. Den som bott där i andrahand blir därmed också av med sitt boende.

Poseidon har också jobbat extra hårt med frågan i flera distrikt under året – med resultatet att antalet uppsagda kontrakt har gått från tio under hela 2015 till 38 fram till november förra året. Dessutom har runt 20 hyresgäster sagt upp sig själva efter att hyresvärden frågat om boendet.

ANNONS

Även problem för privata värdar

Den olovliga andrahandsuthyrningen är också ett problem för de privata hyresvärdarna. De upptäcker överlag dock färre fall än de kommunala bolagen. Stena Fastigheter uppskattar att de hittat nio fall i Göteborg – i sex av fallen fick de hyresgästen att säga upp sig själv, medan tre hyresgäster fick avhysas. Fallen i Stockholm är fler, uppger kommunikationschefen Elise Berggren.

– Att få bort olovlig andrahandsuthyrning skulle vi behöva jobba mer med för att få ut fler bostäder på marknaden, skriver hon.

"Värdet ökar i takt med bostadsbristen"

Wallenstam har sagt upp åtta hyresgäster för olovlig uthyrning sedan årsskiftet 2015/2016 och fram till november förra året. De ska nu lägga mer resurser på att ”säkerställa att rätt personer bor i lägenheten”

– Vi märker att värdet på en hyresrätt ökar i takt med den ökande bostadsbristen. Det är allt färre som säger upp lägenheten även om man inte längre behöver den. En del utnyttjar det faktum att det inte finns något straff kopplat till olovlig andrahandsuthyrning och därför blir det svårt att komma åt problemet, skriver Wallenstams kommunikationschef Elisabeth Vansvik i en kommentar.

Annika Öby tycker att det i slutändan är en fråga om trygghet och rättvisa.

– Det här är inget nytt för oss, vi har alltid jobbat med frågan. Dels är det en trygghet för alla hyresgäster att veta vem de bor granne med, dels är det en rättvisefråga – vi har ett kösystem och då ska ingen kunna sitta med två eller flera lägenheter som de hyr ut, säger hon.

ANNONS

Fakta: Så många har blivit av med lägenheten

Här nedan kan du se hur många fall av olovlig uthyrning som också lett till att den ursprunglige hyresgästen förlorat sin lägenhet. Siffrorna avser både hyresgäster som sagt upp sig självmant och de som blivit avhysta. Den absoluta majoriteten har själva sagt upp sin lägenhet efter att uthyrningen upptäckts. Siffrorna är insamlade under november och december 2016.

  1. Bostadsbolaget (24188 lägenheter): 122 hyresgäster har lämnat sin lägenhet, åtta ärenden har gått till hyresnämnden sedan november förra året. Statistik från föregående år finns inte.
  2. Familjebostäder (18 500 lägenheter): 33 hyresgäster har lämnat sina lägenheter sedan årsskiftet 2015/2016. Under 2015 sades sju lägenheter upp och 37 hyresgäster sade själva upp sin lägenhet.
  3. Gårdstensbostäder (2 751 lägenheter): Har upptäckt 35 olovliga uthyrningar sedan årsskiftet 2015/2016 (Skickar årligen ut 25-30 varningsbrev)
  4. Poseidon (26 800 lägenheter) :Har sagt upp 38 kontrakt sedan årsskiftet, ytterligare ett 20-tal hyresgäster har sagt upp sig själva efter att ha fått frågor från bostadsbolaget. Under 2015 sade 10 hyresgäster upp sig efter att ha fått frågor.
  5. Wallenstam (3 400 lägenheter): Åtta hyresgäster har lämnat sina lägenheter sedan årsskiftet
  6. Stena Fastigheter (7 800 lägenheter i Göteborg): Nio hyresgäster har lämnat sina lägenheter sedan årsskiftet.
  7. Willhem (3 600 lägenheter i Göteborg): 3-4 hyresgäster i Göteborg har sagts upp sedan årsskiftet, ytterligare 3-4 har själva sagt upp kontraktet.
  8. Skandia Fastigheter (Cirka 2 000 lägenheter i och runt Göteborg) Upptäcker i snitt ett fall av olovlig uthyrning per vecka i såväl Göteborg som Stockholm.
  9. Balderföringen statistik.
ANNONS