Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

100 miljoner i skolsatsning

100 miljoner kronor får kommuner som tagit emot många asylsökanden, för att satsa i skollokaler.Det är ingen jättesumma utan mer en signal, säger skolkommunalrådet i Göteborg Karin Pleijel.

På måndagen gick regeringen ut och presenterade en satsning på skollokaler. 100 miljoner kronor ska delas mellan de kommuner som tagit emot många asylsökande, vars befolkningar har växt och skapat en brist på skollokaler.

- Det är inte någon akut situation, men vi ser att vi har en långsiktig utmaning när det gäller att bygga skolor och vi jobbar på högtryck för att hitta lösningar, säger skolkommunalråd Karin Pleijel (MP).

Hur mycket pengar som kommer att tillfalla just Göteborg är inte klart i dagsläget. Avsikten är att de ska fördelas mellan ett mindre antal kommuner och enligt ett pressmeddelande från den styrande rödgröna majoriteten i Göteborg kommer pengarna i stor utsträckning att hamna i kommuner med stor befolkning.

Tanken är att ytterligare vikta statens samlade stöd till stärkt välfärd till de kommuner som tagit allra störst ansvar.

100 miljoner är inte mycket i sig om man ska bygga en skola och fördelat på fler blir det ännu mindre. Frågan är vad pengarna kommer att räcka till och hur de kommer det att märkas.

- Ja, det kan man undra. Men jag ser det mer som en tydlig signal från regeringen att det här är en viktig fråga. Att man uppmuntrar oss att lösa det här, snarare än att det löser alla våra problem, säger Karin Pleijel.

Hon säger att staden arbetar för att fördela de nyanlända över hela staden, för att öka chanserna till en god integration. En del av utmaningen i det arbetet är att ordna lokaler.

- Det kan handla om att bygga en paviljong eller hyra in sig i lokaler.

Karin Pleijel vet i dagsläget inte heller när pengarna kommer.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.