100 barn har inte träffat läkare i tid

Nu syns effekterna av den hårt kritiserade omorganisation på Drottning Silvias barnsjukhus som GP tidigare har rapporterat om. 100 kroniskt sjuka barn har inte fått komma på uppföljningsbesök i tid.

ANNONS
|

Lars Gelander tillträdde som verksamhetschef för barnmedicin efter att omorganisationen drivits igenom. I en intervju med GP i april konstaterade han att omorganisationen hade skett på ett "olyckligt sett".

Nu står det klart att underskottet på personal har lett till att 100 sjuka barn har drabbats av uteblivna läkarbesök på diabetesmottagningen.

– Det är flera aspekter som ligger till grund för situationen. Vi har en sjuksköterska mindre som ett resultat av de stora förändringar i verksamheten som gjordes vid årsskiftet och som var kopplat till att reducera kostnaderna. Dessutom trodde vi att vi skulle ha en läkare hos oss som tyvärr försvann med kort varsel.

ANNONS

Han säger att bemanningen kommer att förbättras efter sommaren, när en ny läkare tillträder. Men under sommaren saknas det än så länge en sjuksköterska och en läkare.

– Vi behöver följa upp hur vi ska kunna klara av att bedriva en god vård med minskade resurser. Där är vi definitivt inte ända framme än.

Är det rimligt attbarn medkroniska, livshotande sjukdomar ska behöva vänta ett halvår på vård?

– Nej, man ska inte behöva vänta ett halvår. Det är helt orimligt och det måste vi lösa. Det hade inte nått mig att vi hade såpass långa väntetider.

Det var efter GP:s samtal som Lars Gelander initierade en inventering av hur många barn som egentligen drabbats av de långa väntetiderna på diabetesmottagningen.

– Jag har kunnat konstatera att vi har ett mycket stort antal barn som inte har fått besök i rätt tid. Väntelistan ligger på ungefär 100 barn. Vi vet att vi kommer att ha högre kapacitet efter sommaren men nu ser vi även till att skapa en ökad kapacitet under sommaren för att kunna ha uppföljningar med kort varsel.

Lars Gelander har begärt att övriga verksamheter på Drottning Silvias barnsjukhus redovisar hur många som fått vänta mer än tre månader i förhållande till medicinskt måldatum, alltså det datum som läkare anger att ett återbesök bör ske utifrån en medicinsk bedömning.

ANNONS

Svårigheten ligger i att de medicinska måldatumen är relativa. För vissa sjukdomstillstånd finns det en tolerans för viss marginal.

– Men den här frågan sätter fingret på att det är någonting som vi måste redovisa kontinuerligt, så att vi ser att de barn som ska ha besök hos oss får det i tid.

ANNONS