Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

100 000 riskerar att åka ur bostadskön

Mindre än hälften har betalt Boplats nya avgift. De som inte betalar avgiften riskerar att förlora sin kötid.

Den 30 september är förfallodatumet för att betala avgiften för att få söka bostäder via Boplats. Hittills har endast 90 000, mindre än hälften av de registrerade på Boplats, betalt den nya avgiften.

– Det kan bli uppåt 100 000 betalande då vi förväntar oss att en del betalar den sista bankdagen och de pengarna når oss först om ett par dagar, säger Mats Ekblad, informatör på Boplats.

I maj var drygt 220 000 registrerade på Boplats. Antalet registrerade har ökat stadigt de senaste åren medan antalet lägenheter som hyrts ut ligger ungefär på samma nivå. Av de som inte betalt avgiften tror Mats Ekblad att det är många gamla registreringar som inte längre aktivt söker boende.

– Vi har varit noga med att informera om det här. Vi förväntade oss att ungefär hälften av de registrerade skulle betala, säger Mats Ekblad.

De som inte har betalt innan dagens slut kommer inte slängas ut från boplats direkt.

– De kommer bli vilande och de kan inte längre söka lägenheter via Boplats. Men de åker inte ur kön. De har 90 dagar på sig att betala avgiften, säger Mats Ekblad.

2012 beslutade kommunfullmäktige att en avgift skulle införas för sökande på Boplats. Avgiften på 100 kronor skulle bland annat bekosta den nya boplats.se, som lanserats under året.

– Det är en ganska låg avgift om man jämför med både Stockholm och Malmö, säger Mats Ekblad.

I samband med avgiften införs tas samtidigt kravet på att registrerade måste uppdatera sin profil en gång i halvåret för att inte förlora sin kötid.

– Det är viktigt den här informationen når alla. Även om man inte har betalt än så har man fortfarande chans att behålla sin registrering, säger Mats Ekblad.

FAKTA: Antal registrerade på Boplats

2010 107 789

2011 126 361

2012 148 550

2013 199 135

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.