Mikrobiologen vid Medicinareberget.
Mikrobiologen vid Medicinareberget. Bild: Jonas Lindstedt

1 500 läkemedel ska testas på virusodlingar

På Göteborgs universitet, i minus 80 grader, väntar stora mängder virusodlingar. Universitetet ska nu testa 1 500 läkemedel – i hopp om att hitta substanser som kan hjälpa sjuka coronapatienter.

ANNONS
|

På "Mikrobiologen", en spårvagnshållplats från Sahlgrenska universitetssjukhuset, samlar man mängder av virus: hiv, TBE och influensa – och nu också stora mängder framodlat sars-cov-2-virus, det nya coronaviruset.

I slutet av januari fick Sverige sitt första sjukdomsfall i covid-19: en kvinna i Jönköping. Med hjälp av provet från kvinnan kunde Folkhälsomyndigheten odla fram större mängder virus.

LÄS MER:Här är platsen med flest virus i Göteborg

Enligt Göteborgs universitet finns nu flera odlingar i en frys som håller minus 80 grader på avdelningen för mikrobiologi och immunologi.

Forskare världen över arbetar nu för att ta fram ett vaccin mot viruset – men man vill också undersöka vilka läkemedel som kan hjälpa de som blir sjuka i covid-19.

ANNONS

– Många får ju svåra symtom och är sjuka länge. Självklart vore det därför oerhört värdefullt om vi kunde hitta en verksam medicin, som redan är godkänd, om än för en annan sjukdom, och som finns på marknaden. Samtidigt forskas det förstås också på att ta fram helt nya substanser men det här skulle kunna vara en genväg för behandling av svårt sjuka patienter, säger Kristina Nyström, docent i medicinsk mikrobiologi, till GU.

Hon och hennes kollegor har nu fått in 1 500 läkemedel som de ska testa med hjälp av virusodlingarna. Många substanser förväntar de sig att avfärda direkt, medan de sätter sitt hopp till några lovande kandidater.

LÄS MER:Coronavaccinet kan vara klart till hösten

LÄS MER:WHO: Vaccin mot coronaviruset kan dröja

Speciallabb med slussar

Viruset kommer att testas på celler från apa i ett speciallabb som har bland annat en särskild sluss för provmaterial, en annan för personalen och bänkar med luftflöde som filtreras i flera steg. Personalen måste också ha särskilda kläder, ansiktsmask, handskar och förkläde som slängs direkt efter att de tas av.

Kristina Nyström beskriver hur de ska gå till väga och undersöka hur apcellerna ser ut utan infektion, med infektion, utan läkemedel och sedan med läkemedel i olika koncentrationer.

– De substanser som verkar ge effekt kommer vi att studera mer i detalj och exempelvis titta på om läkemedlet påverkar cellen i början eller i slutet av infektionen, säger hon.

ANNONS

Men hur lång tid det kan ta är ännu oklart.

– Flera tester måste göras. Men jag är optimistisk och tror att det inte kommer att ta så väldigt lång tid innan vi hittat något preparat som kan användas i vården, säger Kristina Nyström.

LÄS MER:Storbritannien testar coronavaccin på människor

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS