1 385 tomtar på Götaplatsen, men ändå inget Guiness-rekord.
1 385 tomtar på Götaplatsen, men ändå inget Guiness-rekord.

Över tusen tomtar intog Göteborg

ANNONS
|

Nej, det blev inte riktigt som arrangörerna hade hoppats, att göteborgarna skulle bilda världens största tomteparad och slå Guinessrekordet på 3 446 tomtar. Nu stannade det vid 1 385 tomtar vilket innebär att Stadsmissionen får 138 000 kronor.

För varje person som kom till Götaplatsen i går och köpte en tomtedräkt för 150 kronor gick nämligen 94 kronor till Stadsmissionens hjälpverksamhet i Göteborg. Bakom uppropet står kvällstidningen GT och eldsjälen, chefredaktören Lars Näslund, är nöjd trots att man inte slog något rekord.

- Det tar sin tid innan sånt här sätter sig och går in i folks medvetande. Det kan ta tre år.

ANNONS

Och det troliga är att fortsättning följer nästa år och nästa. Allt talar för det, säger Lars Näslund.

Hur som helst tycks människor må bra av att ta på sig tomtekläder. Claudio Congiu som serverade julmust och öl noterade att tomtedräkten förändrar människorna.

- De blir mer öppna och gemytliga, pratar mer och skämtar mer. Från 1 december och framåt borde alla var utklädda till tomtar med tanke på den stress som är. Jag tror att tomtedräkten skulle få dem att känna sig lite lugnare och mer avspända.

Kanske, tillägger Claudio Congiu, beror också öppenheten på att de tror att ingen känner igen dem.

För att få vara med slå rekordet måste man också vara rejält maskerad. Guinness har satt upp stränga regler. Alla, oavsett kön och ålder, måste bära skägg. Vidare måste alla självklart ha röd dräkt kantad med vitt, tomteluva, tomtesäck och svart skärp.

Om det inte blev något rekord i Guinness lär det i varje fall bli rekord av välklädda tomtar julen som kommer. 1 385 nyinköpta tomtedräkter väntar på att komma till användning den 24 december.

ANNONS