Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/17

Över däck och båtar i Warship Challenge

De tog sig över däck, höbalar, brädor, och containrar. Sprang med sandsäckar, hoppade i vattnet och klättrade upp till översta däck på jagaren Småland. Bara sådär.

– En kul utmaning och en funktionell träning, säger Kungsbackabon Håkan Johansson som kom till Göteborgs hamn på lördagsförmiddagen för att delta i hinderloppet Maritiman Warship Challenge.
Över 300 personer, män och kvinnor, hade anmält sig för att anta utmaningen att ta sig runt den 1,8 km långa banan med ett 30-tal hinder. 
En del gjorde mest på skoj och sprang ett varv i klassen Run for Fun. För de mer avancerade, i klasserna Elit och Qualifie, var det två varv runt banan som gällde.

Det något udda inslaget i loppet - att ta sig upp på jagaren Småland från vattnet – visade sig vara en av de tuffaste uppgifterna.
– Att hoppa i vattnet från kajen med maxpuls, simma och ta sig upp på flotten, i vattnet igen och sedan klättra upp på båten var det värsta på hela banan, säger en av deltagarna efter avslutat lopp.

Hjälmtvång

Alla som sprang loppet var tvungna att bära hjälm.
"Ett krigsfartyg som jagaren Småland har ett antal balkar i huvudhöjd som du kommer passera. För din egen säkerhet har vi därför som krav att samtliga deltagare bär en godkänd hjälm för att undvika en huvudskada när du är ombord."

I solskenet på översta däck står Lisa Beskow. Hon har skadat foten därför inte kan vara med och tävla. 
– Det är med sorg i hjärtat, säger hon. Jag hade så gärna varit med.
I stället är hon funktionär och ger de tävlande som behöver ett handtag för att kunna ta sig upp när de nått upp till kanten av båten.
Och så hejar hon på:
– Bra jobbat! Starkt, säger hon uppmuntrande till de blöta, trötta kämparna, innan de springer iväg på den snitslade banen mellan skrymslena på Småland för att sedan, via en annan båt, hoppa ner i vattnet igen och ta sig upp på land.

"En breddidrott"

Bakom arrangemanget står Military Fitness Sweden. Tommy Carlsson är vd och tävlingschef. Han har en bakgrund som militär vid ett specialförband och som ordningspolis. För tio år sedan startade han träningen med inspiration från sina tidigare erfarenheter.
– Inom militären tränar man dynamiskt och disciplinerat efter sina egna förutsättningar. Och man hjälper varandra. 
Han säger att det är en träningsform för alla som vill och tycker inte man ska låta sig skrämmas av den militära inramningen.
– Det är en breddidrott med spetskompetens. Det handlar om att fokusera ordentligt när man bestämmer sig för att göra något, säger Tommy Carlsson.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.