Över 40 000 kunder utan ström i Göteborg

Ett stort strömavbrott inträffade i Göteborg under onsdagseftermiddagen. Enligt Göteborg Energi blev som mest 43 000 kunder drabbade.
– Avbrottet berodde på att det blev ett fel i en av våra större 130 kilovolts-kablar, säger Cecilia Erdalen, pressansvarig på Göteborgs Energi.

ANNONS
|

Strömavbrottet inträffade 13.13 på onsdagseftermiddagen. Enligt Göteborg Energi saknade då 43 265 kunder i stora delar av Göteborg ström.

Vid 13.25 fick cirka 30 000 kunder tillbaka strömmen, några minuter senare hade strömmen kommit tillbaka till samtliga kunder.

Enligt räddningstjänsten och Trafikverket hade strömavbrottet vid 13.30-tiden inte orsakat några kända allvarliga problem i trafiken eller andra viktiga samhällsfunktioner.

Totalt drabbades 43 000 kunder inom det gröna området av strömavbrottet.
Totalt drabbades 43 000 kunder inom det gröna området av strömavbrottet. Bild: Göteborg Energi

Enligt Cecilia Erdalen på Göteborgs Energi orsakades det stora strömavbrottet på grund av ett fel i en så kallad 130 kilovolts-kabel.

– Den utlöste, alltså det blev ett fel i den och det påverkade helt enkelt många kunder, säger Cecilia Erdalen.

ANNONS

Vad finns det för reserver när något sådant här inträffar?

– Vi kopplar ju inte på reservanläggningar på samma sätt som på till exempel ett sjukhus. När det sker ett kabelfel under marken så kopplar vi förbi det under själva avbrottet och när vi hade gjort det fick alla tillbaka strömmen.

Att så många blev påverkade av avbrottet tror Cecilia Erdalen beror på att det redan har gjorts många tillfälliga omkopplingar på grund av att det pågår mycket byggnationer i centrala Göteborg.

– Vi tror att det här fick en större påverkan och att fler än vanligt blev drabbade då en omkoppling kan leda till följdfel då vi just nu har mycket tillfälliga omkopplingar i stan, säger Cecilia Erdalen.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS