Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Bild från en demonstration utanför ryska konsulatet i Göteborg. En bit av den gatan som konsulatet ligger på föreslås nu på initiativ från en medborgare att i stället heta ”Zelenskyjs gata”.
Bild från en demonstration utanför ryska konsulatet i Göteborg. En bit av den gatan som konsulatet ligger på föreslås döpas om till Zelenskyjs gata. Bild: ANNACARIN ISAKSSON

Över 300 personer vill ha Zelenskyjs gata i Göteborg

Sankt Sigfridsgatan, där det ryska konsulatet i Göteborg ligger, kan få ett nytt namn. Över 300 har röstat för ett medborgarförslag av om att ändra namn på en bit av vägen till Zelenskyjs gata.
Nu tas frågan vidare till ansvarig nämnd i staden.

Den ryska invasionen av Ukraina har lett till att flera länder bytt eller är på väg att byta namn på gator vid ryska ambassader och konsulat.

I Litauens huvudstad Vilnius heter nu gatan vid ryska ambassaden ”Ukrainska hjältar 2”. I Köpenhamn föreslås Ukrainegade och i London Zelensky Avenue.

I Sverige är det ovanligt att gator får nya namn men nu kan det vara på gång även här. I Göteborg har ett medborgarförslag lämnats in om att byta namn på en bit av Sankt Sigfridsgatan, där det ryska konsulatet ligger, till Zelenskyjs gata.

Namnbytet tas vidare till ansvarig nämnd

Förslaget att namnge en del av gatan efter Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj lämnades in av Ulla-Carin Moberg.

– Jag tänker att det visar att vi är helt emot Rysslands agerande i Ukraina. Det är ju särskilt roligt då om den dessutom skulle heta Zelenskyjs gata, säger hon.

Nu har förslaget fått de 200 röster som behövs för att det ska tas upp av de ansvariga politikerna. I skrivande stund har över 300 personer röstat för namnbytet.

Hur känns det att så många engagerat sig?

– Det är jätteroligt och fantastiskt bra. Alla kan bidra med något och tänk om vi skulle få gatan att heta så. Det hade varit en fin symbolik, säger hon.

Flera manifestationer har hållits utanför ryska ambassaden i Stockholm sedan landet invaderade Ukraina. Även där föreslås nu ett namnbyte av gatan som ambassaden ligger på.
Flera manifestationer har hållits utanför ryska ambassaden i Stockholm sedan landet invaderade Ukraina. Även där föreslås nu ett namnbyte av gatan som ambassaden ligger på. Bild: Claudio Bresciani / TT

Ovanligt att byta gatunamn i Göteborg

Men chansen att gatan döps till ”Zelenskyjs gata” är inte är särskilt stor. I Sverige byts sällan gatunamn och ännu ovanligare är det att de får namn efter levande personer. De ska ha varit döda i minst fem år och gjort ett stort avtryck i Göteborg, berättar Ingela Bergendahl (S) som är vice ordförande i namnberedningen.

– Oftast sker ett namnbyte på grund av förändringar i ett område. Vid ett fåtal tillfällen har gator fått nytt namn tidigare än efter fem år från att personen dött. I Göteborg är Torgny Segerstedtsgatan, Dag Hammarskjöldsleden och Olof Palmes plats några undantag i modern tid, säger hon.

Varför kan inte ni, som vissa andra länder gjort, kringgå reglerna?

– Vi är alla var och en berörda av det som händer. Alla människor som får lämna sina hem, som skadas och blir dödade. Men det är en väldigt känslomässigt laddad fråga att ändra ett namn på en gata i Göteborg och inget vi bara kan göra sådär. Det är en fråga som måste beredas noggrant, säger hon och fortsätter:

– Självklart stödjer vi folket i Ukraina, deras rätt till sitt eget land och fördömer att Ryssland invaderat landet. Men det finns många andra sätt vi kan hjälpa landet på än att byta namnet utanför ryska konsulatet.

”Hoppas staden gör som andra länder”

Den 22 mars ska medborgarförslaget diskuteras på namnberedningens möte. Efter det tas frågan vidare till kulturnämnden, som avgör om staden ska kringgå reglerna eller inte kring namnbytet.

– Jag hoppas att staden gör det precis så som vissa andra länder har gjort, säger Ulla-Carin Moberg som lade fram förslaget.

LÄS MER: Förslaget: Döp om gatan efter ukrainska presidenten

LÄS MER: Ryska Alina i Göteborg tar emot ukrainska flyktingar

LÄS MER: Svenskar vill ansluta till väpnade kampen mot Ryssland

LÄS MER: Ny manifestation i centrala Göteborg mot kriget

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.