Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Över 200 patienter väntar på utskrivning

Två miljoner kronor per vecka får kommunen betala för färdigbehandlade patienter som blir kvar på sjukhuset när vårdkedjan inte fungerar. Notan för skattebetalarna blir högre än så.

I tisdags fanns totalt 221 utskrivningsklara patienter på SU. Det vill säga patienter som inte bedöms behöva sjukhusvård längre, men ändå blir kvar eftersom de heller inte kan skickas hem då de inte kan klara sig själva. Den stora majoriteten är äldre multisjuka som står i kö för en plats på kommunens äldreboende eller korttidsboende. 

LÄS OCKSÅ: Gunnel, 90, kunde ha sluppit sjukhuset

Maria Taranger, verksamhetschef för medicin, geriatrik och akutmottagningen på Östa sjukhuset, menar att dessa patienter bara väntar på att få komma vidare.


– Det är sorgligt för oss alla. Det slukar pengar och är dåligt och farligt för de äldre, säger hon.

Kommunen blir betalningsansvarig

Fem vardagar efter att de anses färdigbehandlade, men fortfarande är kvar på sjukhuset, träder kommunens betalningsansvar in.


I exemplet från i tisdags har Göteborg, samt kranskommunerna Härryda, Partille, Mölndal och Öckerö, betalningsansvar för 81 patienter. Den allra största kostnaden faller på Göteborg.


För varje dygn ska kommunerna betala 4 277 kronor per patient, Den reella vårdkostnaden för SU beräknas till cirka 7000 kr per plats.


Göteborg och kranskommunerna får alltså betala 346 437 kr för tisdagsdygnet. För en vecka skulle summan bli 2 425 059 kr.

LÄS OCKSÅ: Nya äldreboenden är på gång - men det dröjer


Under samma tid kan man säga att SU förlorat drygt 1 500 000 kronor, plus kostnaden för vården de fem dagar som de inte får någon ersättning alls från kommunen.

Nytt lagförslag

Det handlar om skattepengar oavsett om det är regionen eller kommunen som står för notan. Men konstateras kan att sjukvårdsplatser kräver mer resurser och är betydligt dyrare än omsorgsplatser.


– Ett problem är ju att betalningsansvaret för kommunerna inträder så sent. Enligt ett nytt lagförslag ska i stället tre kalenderdagar gälla, säger Maria Taranger.


På Sahlgrenska har brist på vårdplatser lett till att det proppar igen på akuten och att patienter kan få vänta där i dygn. På Östra har man i stället stora överbeläggningar på avdelningarna, medan akuten fungerar, berättar Maria Taranger.

44 utskrivningsklara

På Maria Tarangers avdelningar finns totalt 154 vårdplatser. 


I tisdags hade de överbeläggning med 23 patienter. Av totalt 177 patienter var 44 personer utskrivningsklara.


– Att samhället inte kan ta hand om äldre som i perioder mår lite sämre är upprörande. Vi borde verkligen kunna rigga för det, säger Maria Taranger.


Det händer inte sällan att äldre drar på sig nya åkommor när de hamnar på sjukhus, som exempelvis influensa. Det innebär också en ökad oro och stress att vistas i en sjukhusmiljö. Inte minst om man är gammal och tvingas vänta länge på akuten.


– Äldre multisjuka som ofta behöver vård skulle få den bättre i eget hem eller på ett boende. Här har kommunen och primärvården ett ansvar, säger Maria Taranger.

"Sjukhusen måste agera"

Hon menar tillgänglighetssatsningen inom primärvården har premierat de som kan ta sig till doktorn på egna ben. De som inte kan komma iväg själva är hemma ända tills de inte står ut längre och då är det ofta akuten som finns tillgänglig.


Även om det främst ligger på kommun och primärvård måste även sjukhusen agera, säger hon.


– Vi behöver bli tydligare mot alla inblandade om hur det ser ut och hitta morötter som smörjer systemet. Vi kan bli mycket bättre med att göra en tydlig plan för hur patienten, de närstående och sjuksköterskan i kommunen skall agera nästa gång den äldre blir sjuk. För det är bara en tidsfråga innan det händer igen.


Förutom att utskrivningsklara patienter blir liggandes på sjukhuset och upptar vårdplatser ser hon, liksom många andra, sjuksköterskebristen som ett stort bekymmer för vården.


– Om vi hade haft tillräckligt med sjuksköterskor hade vi haft 175 vårdplatser på mina avdelningar, i stället för de 154 vi har i dag, säger hon.


– Nu jobbar vi intensivt med att få fram fler platser med en lägre vårdnivå med den personal vi har. Det är en stor omställning för oss mitt under en period med hård belastning, men något vi måste få till för både arbetsmiljön och patienterna.
 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.