Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Omkring 1 100 motionärer joggade rakt igenom Nordstan på lördagsmorgonen. Bild: Läsarbild.
Omkring 1 100 motionärer joggade rakt igenom Nordstan på lördagsmorgonen. Bild: Läsarbild.

Över 1000 sprang Varvet som på 80-talet

Omkring 1 100 motionärer joggade rakt igenom Nordstan på lördagsmorgonen. Anledningen: insamling för sjuka Eyra.
– Folk blev lyriska, säger Jimmy Pervik, en av arrangörerna.

Det var elfte året i rad som Göteborgsvarvets premiärbana från 1980 genomfördes. Arrangemanget började med att Jimmy Pervik och två vänner brukade springa tillsammans under helgerna. Någon fick idén att springa Göteborgsvarvets originalsträckning. Sedan premiären 2008 har vännerna blivit ordentligt många fler.

– Jag skulle uppskatta att vi var omkring 1 100 personer, vilket är nytt rekord. Det var idealiskt löparväder! säger Jimmy Pervik som arrangerade tillsammans med Magnus Thunberg.

Loppet springs i gemensamt tempo och saknar vinnare och förlorare. Tanken är att alla med lite träningsvana ska kunna delta.

– Det handlar inte om prestation, utan det ska bara vara roligt. Vi kallar det världens mest sociala halvmara, säger Jimmy Pervik.

Insamling till Eyra

Istället för en startavgift får deltagare skänka en valfri summa till välgörenhet. För andra året i rad pengarna till en insamling som hjälper sjuåriga Eyra i hennes kamp mot den dödliga sjukdomen Sanfilippo typ C. Eyra är en på miljonen med sin sjukdom och som det ser ut nu kommer hon inte att överleva tonåren. Eftersom det är en sällsynt sjukdom så bedrivs all forskning med hjälp av donationer.

– Vi har fokuserat på Eyras mammas insamling både i det här eventet, men också i samband med Himalayajoggen och Julbadet. När jag tittade i går hade vi samlat in 15 000 kronor, men jag tror att det kommer att landa på mellan 30 000 och 50 000 kronor bara från löparna, säger Jimmy Pervik.

Löpning genom innerstan

Starten gick på Heden klockan åtta på lördagsmorgonen. Sedan passerade följet Avenyn, Slottsskogen, över broarna och upp i Keillers park innan de nådde målgången på Heden igen. Tidigare år har målgång varit vid Ullevi.

Passagen genom Nordstan var en av höjdpunkterna enligt arrangören.

– Folk blev lyriska. Morgontrötta människor började tjoa och tjimma. Det kändes som festivalstämning, Säger Jimmy Pervik.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.