Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Många barn är i stort behov av ett familjehem – i Göteborg är det över hundra barn som väntar på placering. Bild: Jessica Gow
Många barn är i stort behov av ett familjehem – i Göteborg är det över hundra barn som väntar på placering. Bild: Jessica Gow

Över 100 barn söker nya familjehem

Behovet är stort av fler familjehem. Idag finns över hundra barn på listan och som nu väntar på att få en placering.
– Vi behöver alltid fler som kan hjälpa till med andras barn och många vet inte att detta kan göras på olika sätt, säger Karin Stark kommunikationsstrateg på Familjehem i Göteborgs stad.

I Göteborg finns idag över hundra barn som väntar på att bli placerade i en ny familj, något som P4 Göteborg var först med att rapportera. Efter de många flyktingbarn som kom under 2015 och 2016 har nivåerna för antalet barn återigen "normaliserats". Men behovet är fortfarande stort.

– Alla är välkomna att ansöka om att bli ett familjehem. Som förälder får man mycket stöd och stöttning från oss, säger Karin Stark.

Det finns många olika sätt att hjälpa till på och alla barn har olika behov. Vissa kräver mer och andra mindre. Att anmäla sig som kontaktfamilj innebär att man tar sig an ett barn men bara var tredje helg och kanske någon vecka under sommaren. En stödfamilj innebär att man stöttar en familj med funktionsnedsättning. Ett familjehem däremot betyder att man har ett barn boende hos sig på heltid.

– Det viktigaste är att du har har tid och engagemang. Vissa av de här barnen har mycket med sig i bagaget och behöver därför mycket tid, framförallt i början, säger Karin Stark.

Olika barn, olika behov

Barnen kommer från olika bakgrunder och är i olika åldrar. Den vanligaste anledningen till att barnen blir utplacerade är för att föräldrarna missbrukar eller är psykiskt sjuka. De biologiska föräldrar är många gånger närvarande i barnens liv och spelar en viktig roll för dem.

– Det är många barn som har svårt för att skiljas från sina biologiska föräldrar och det är viktigt att veta att barnen nästan alltid mår bäst av att ha någon form av kontakt med dem. Och här är det viktigt att alla kommer överens och samarbetar för barnets bästa.

Innan ett barn placeras ut i ett familjehem görs en omfattande matchningsprocess där man ser efter både barnen och familjehemmets behov och önskemål. Vad man bör tänka på om man skulle vilja bli ett familjehem är att kunna ge barnen möjlighet till att få ett eget rum.

– Så de kan stänga om sig om de skulle behöva det, säger Karin Stark.

Föråldrad bild av familjehem

Enligt Karin Stark finns det en idyllisk bild av att man måste ha en villa ute på landet för att kunna platsa som ett familjehem. Men denna bilden är helt felaktig.

– Vi har ju så många olika barn, med olika behov och bakgrund. Så vi behöver föräldrar som kan spegla detta. Det spelar ingen roll om du är ensamstående eller bor mitt i stan. Huvudsaken är att du kan öppna upp sitt hjärta och ge dem en trygg och stabil tillvaro, säger Karin Stark kommunikationsstrateg på Familjehem i Göteborgs stad.

För mer information om familjehem:

Besök deras hemsida, familjehemgoteborg.se eller besök någon av deras informationsmöten.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.