Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Östra sjukhuset öppnar ny avdelning för patienter som haft covid-19

Fler patienter tillfrisknar efter intensivvård vilket ökar trycket på eftervården. På Östra sjukhuset öppnas därför nu en en ny avdelning för de patienter som behöver fortsatt vård, träning och rehabilitering.
– Idén har funnits i en vecka så det har gått oerhört fort, säger Maria Taranger, verksamhetschef för Medicin, geriatrik och akutmottagning på Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

I förra veckan öppnade Sahlgrenska universitetssjukhusets nya eftervårdsavdelning på medicinkliniken Östra sjukhuset. Detta efter att en ny patientgrupp; tillfrisknande från det nya coronaviruset som behöver eftervård, växt under den senaste tiden.

I ett pressmeddelande berättade Maria Taranger, verksamhetschef för Medicin, geriatrik och akutmottagning på Sahlgrenska Universitetssjukhuset, att avdelningen för närvarande hyser nio vårdplatser med ambitionen att fördubbla antalet platser inom den närmsta veckan.

– Idén har funnits i en vecka så det har gått oerhört fort och två patienter har redan skrivits ut efter fem dagar på avdelningen. I och med att det är en helt ny grupp av patienter så ska vi känna på det, men redan under eftermiddagen har vi utökat till 18 platser, säger Maria Taranger.

Stöd i återgången till det vanliga

Genom att samla tillfrisknande och smittfria patienter på en avdelning så försöker man nu öka sjukhusets kapacitet samt använda personalresurserna på bästa sätt.

På avdelningen kommer därför specialister som fysioterapeuter, arbetsterapeuter, sjuksköterskor, undersköterskor, läkare, dietister och receptarie att arbeta i tvärprofessionella team.

– Eftersom patienterna på avdelningen är smittfria kan vi bemanna avdelningen med personal som av olika skäl inte kan arbeta på en avdelning med smittsamma patienter med covid-19. På så sätt frigör vi resurser både på de avdelningar som vårdar smittsamma patienter med covid-19 och våra vanliga vårdavdelningar, sade Maria Taranger i pressutskicket.

Övergången från att ligga isolerad på intensivvårdsavdelning till att kunna återgå till ett regelbundet och friskt liv anses vara så pass påfrestande att det motiverat öppnandet av den nya eftervårdsavdelningen.

– Utöver andningssvårigheter och nedsatt muskelkraft så kan det vara allt från en existentiell kris efter en nära-döden-upplevelse till biverkningar från medicin som kan uppstå i form av sömnsvårigheter, säger Maria Taranger.

– Vi tror även att det kan göra gott att få träffa personer som genomgått en liknande upplevelse, och det är något som vi fått bekräftat genom patienter som haft andra sjukdomar och fått träffa någon som varit med om samma sak.

Träning, vila och återhämtning

Agneta Fälted är tillfällig vårdenhetschef på avdelningen, och berättar mer konkret om hur återhämtningen från det nya coronaviruset ser ut.

– De funktioner som man förlorat under sin tid på intensivvården behöver tränas upp. Det berör både muskler och hjärna, men även sociala funktioner som att börja umgås igen efter en lång period av isolering.

– Vi arbetar med att sätta upp högst individuella och successiva mål för patienterna. Från att inte ha kunnat gå upp från sängen för att gå på toaletten, till att kunna gå 25 meter är ett stort steg som vi andra annars tar för givet.

Härnäst fortsätter rehabiliteringen för tillfrisknande patienter på den nya avdelningen där omkring ett dussin patienter befinner sig för närvarande. Patienterna på avdelningen anses vara smittfria, men besöksförbudet kvarstår.

– Vi följer Sahlgrenskas generella direktiv och tror även att har en betydande roll för återhämtningen. Efter träningsaktiviteterna behöver patienterna vila och återhämtning så att de känner sig helt redo att gå hem när det är dags, säger Agneta Fälted.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.