Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Örgrytemotets ramp till E6 stängs av – i minst två år

Den som brukar köra på E6 vid Örgrytemotet för att åka söderut får tänka om. Både av- och påfarterna ska rivas för Västlänkens skull – och det kommer ta flera år innan några nya öppnas.

Mittemot Focushuset på väg mot Örgryte kan man köra upp på E6 via en ramp, för att fortsätta mot Mölndal, Kungsbacka, Malmö och alla andra platser som ligger söder om Göteborg.

Men på måndag 10 augusti kommer rampen och därmed Örgrytemotets av- och påfarter i södergående riktning att stängas av.

– Vi bygger Västlänken som kommer gå under den här rampen. För att komma åt att sponta och schakta så tar vi bort den tillfälligt, säger Håkan Simonsson, byggledare vid Trafikverket.

– Det börjar vi med nu söndag natt.

LÄS MER: Så ska du köra vid Korsvägen – de kommande fyra åren

Ingen kortvarig förändring

Arbetet med Västlänken går in i nästa skede öster om Mölndalsån. Rampen är i vägen för bygget av Västlänkstunneln mellan Liseberg och Jakobsdal och behöver därför rivas.

– Rivningsarbetet kommer att påbörjas direkt första veckan. Då river vi asfalten, plockar ner belysning och armaturer och sedan fortgår det med att man klipper ner själva bron, säger Håkan Simonsson.

Det rör sig inte heller om någon helt kortvarig förändring. Motorvägsrampen kommer att återställas och öppna för trafik, men inte förrän Västlänkstunneln är klar öster om Mölndalsån år 2023.

Under själva rivningsarbetet påverkas trafiken på Sofierogatan. Den kommer att vara stängd för biltrafik under två veckor mellan onsdagen 12 augusti och onsdag 26 augusti.

Vägen för fotgängare och cyklister kommer att vara öppen, med ledas om.

LÄS MER: Två Västlänken-stationer fördyrade med 100 miljoner kronor

"Välj en annan påfart”

Att Örgrytemotets av- och påfarter försvinner påverkar framför allt biltrafiken.

Man kommer inte längre kunna köra på E6 via Örgrytemotet för att fortsätta söderut. Man kommer inte heller kunna köra av motorvägen här om man kommer norrifrån

I stället måste man välja andra vägar.

– Man får välja en annan av- eller påfart norr eller söder om motet. Det är skyltat, säger Håkan Simonsson.

Tror ni att det kommer påverka biltrafiken?

– Jag tror inte att det blir så farligt. Ofta när man gör en trafikomläggning så kan det bli lite köer de första dagarna, men sedan lär sig folk vilka vägar de ska välja och det brukar lösa sig av sig själv.

LÄS ÄVEN: Avstängda vägar och omlagda spår – så ser trafikåret 2020 ut

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.