Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Fyraåriga Josefin Lundkvist har svårt att sitta still på filten i Lärjeåns trädgårdar och väntar otåligt på att mormor ska vilja leka igen. Barfota springer hon runt i cirklar i det gröna gräset.

Öppet för hembakt vid Lärjeån

I lördags öppnade kaféet i Lärjeåns trädgårdar sina dörrar för ännu en säsong. Nu är det ekologiskt hembakt som gäller fram till september. Vad som händer sedan återstå att se.
- Småkakor och bakverkspajer går bäst på helgerna. I veckorna säljer vi mycket soppa. Jag hoppas kunna servera soppa på onsdag, säger kaféansvariga Pia Bäck.
Det är full fart i den gamla ladan ett stenkast från Angereds centrum, en dag efter säsongsöppnandet. Pia Bäck har fullt upp i köket med att göra fårostsmörgåsar samtidigt som kollegan bakom disken tar emot beställningar. Utanför i den lummiga miljön bredvid det stora växthuset upplevs stillhetens kontrast. Här blandas ljuden av fågelkvitter, människoprat och kaffekoppar som möter fat.
- Vi har jobbat för att skapa en mötesplats för människor. En lugn och positiv upplevelse i närheten av naturen där man kan skapa kontakter, säger Pia Bäck.

Lärjeåns trädgårdar har under flera säsonger dragits med ekonomiska problem. Att handelsträdgården över huvudtaget skulle öppna i år bestämdes så sent som i mitten på maj. Det var då som hjälporganisationen Reningsborg fick klartecken att ta över driften efter kommunens försök i fjol.
- Lärjeåns trädgårdar har potential men det handlar om pengar. Det har det alltid gjort. Verkligheten är att den att det aldrig gått runt ekonomiskt, säger Pia Bäck.
- Jag blev jätteglad när jag blev tillfrågad att jobba här igen. Kaféet drivs oförändrat och vi har haft många kunder som tycker det är skönt att det är sig likt. Hade vi fått besked i mars hade vi hunnit odla utomhus också. Det är tyvärr för sent för egna grönsaker i år.

De tomma och torra grönsakslanden verkar inte störa söndagens besökare nämnvärt. På en av gräsmattorna har Siv Kronvall från Gerrebacka slagit ut picknickfilten i solen tillsammans med dottern Anna Johansson och barnbarnet Josefin Lundkvist från Lunden. Ett kafferep i trädgården fick avsluta deras strapats i Lärjeåns dalgångar strax intill.
- Här är underbart. En oas och tillflyktsort när man bor i staden, säger Siv Kronvall.

Siv Kronvall har inget recept på hur trädgårdens nyss tillträdda huvudman ska kunna vända de tidigare årens negativa trend.
- Inträde är ju ett alternativ men då tror jag att folk drar sig, i alla fall barnfamiljerna. En person måste ju dessutom avlönas för att sitta och ta betalt, säger Siv Kronvall.
Vad som händer med verksamheten då årets säsong tar slut i september har kafépersonalen ingen aning om.
- Jag kan inte svara på det i dagsläget. Framtiden får utvisa detta, säger Pia Bäck.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.