Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Öppen minnesstund för Luna, 4 år

På midsommarafton klockan 17.00 kan alla tända ljus och lägga ned blommor. Olycksplatsen där Luna, 4, miste livet blir då ett ställe att sörja och stötta varandra på.

För en vecka sedan, fredagen den 12 juni, exploderade en bil vid brandstationen i Torslanda. I bilen färdades tre män och fyraåriga Luna som är dotter till en av de avlidna.

Redan dagen efter skapade Serap, nära vän till Lunas mamma, en Facebooksida till flickans minne - Vila i frid Luna. Hälsningarna visar mycket omtanke och kärlek och de har strömmat in under veckan. Kända och okända människor berättar att de tänder ljus och ber för Luna.

Under kvällen är alla inbjudna att tända ljus och lägga ned blommor vid olycksplatsen.

– Det är så många människor, släkt och vänner, som rest hit. Vi behöver samlas för att stötta mamman nu. Hon sörjer fruktansvärt och det är viktigt att visa att vi finns här för henne. Detta är också något hon själv vill, säger Serap.

Alla är djupt tacksamma över allt stöd de fått. För Lunas mamma har det betytt mycket att helt okända människor brytt sig om henne och hennes stora förlust. Det är något de inte hade väntat sig.

I dagsläget har de inte fått någon information från polisen om vad som kan ligga bakom sprängningen.

– Det är inte så viktigt nu. Det är inget vi tänker på, vi koncentrerar oss på att stötta mamman, säger Serap.

– Men det som har hänt är inte acceptabelt. Våldet drabbar oskyldiga människor och det har gått över alla gränser, säger Serap.

Vanja Nilsson håller med. Hon var en av de första som kom till olycksplatsen och försökte hjälpa de skadade. På väg hem från en badutflykt i norra skärgården med sina barn hamnade hon mitt i infernot.

Upplevelsen för en vecka sedan har påverkat henne starkt. Tillsammans med en man försökte hon hjälpa offren innan polis och räddningstjänst kom till platsen.

Varje morgon vaknar Vanja Nilsson med minnesbilderna från den dagen och hon har åkt tillbaka för att lägga ned blommor på platsen.

– Denna tragiska olycka får mig att inse nödvändigheten att ta ställning mot våldet. Jag samlar nu kraft för att göra samhället till en bättre plats. Det här kommer att förändra mitt liv – inte den jag är, men de val jag gör, säger Vanja Nilsson.

– Jag kommer att ta hand om min tid på ett annat sätt. Det som har hänt går inte att göras ogjort. Livet går vidare, men inte alls på samma sätt. Det här får aldrig hända igen, säger hon.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.