Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

1/3

Ölet exploderade i hans händer

För tvåbarnspappan Bernt Hellgren inleddes helgen på ett oväntat sätt. Ett efterlängtat ölsläpp på Systembolaget bjöd på mer dramatik än vanligt. - Jag brukar köpa öl på varje släpp, men en exploderande öl har jag aldrig varit med om, säger han till Göteborgs-Posten.

För ölsamlaren Bernt Hellgren skulle Systembolagets ölsläpp bli början på en härlig helg. Han köpte på sig ett par av alla de sorter som släppts i begränsad upplaga på Systembolaget i Nordstan i Göteborg. När han satte sig i bilen i parkeringshuset hörde han ett mystiskt ljud från bagageutrymmet.

– Jag hade redan innan hört att ett av ölen kunde vara infekterat och att det fanns risk för explosion, så när jag hörde ett underligt ljud tänkte jag att det var någonting på gång, säger han.

LÄS MER: Systembolaget återkallar öl efter explosionsrisk

"Hade tur"

Bernt hann precis ta sig ur bilen och plocka upp ölet ur bagageluckan innan burken exploderade i händerna på honom.

– Den flög ur händerna på mig och det stänkte öl ända upp i garagetaket. Plötsligt var det som att det regnade öl från ovan, berättar han om upplevelsen.

Bernt Hellgren begav sig snabbt tillbaka till Systembolaget för att varna både dem och andra potentiella köpare. 

– De stängde ner försäljningen direkt, så de var snabba. Jag fick reklamera den exploderade burken och de köpte tillbaka den oöppnade, säger Bernt, som också dokumenterat explosionen på Facebook.


 

Infekterad öl

Som ölkännare hade Bernt Hellgren koll på ölet ifråga, en Imperal Stout från det nyzeeländska bryggeriet Garage Project. Han berättar att han läst om risk för att den aktuella bryggningen infekterats, alltså att det kommit in oönskade bakterier under bryggningen. Effekter blir både oönskad smak, samt att det bildas ytterligare kolsyra, som skapar övertryck i burken och kan innebära explosionsrisk.

– Det kan såklart vara farligt om en burk exploderar och någon skulle få en bit av burken i ögat eller så. Synd på ölet också, eftersom varje bryggning är unik och eftersom hela den här återkallats så kommer inte chansen åter.

Hann inte ens smaka

Bernt berättar skämtsamt att han var lite sugen på att ta en slurk av den exploderade ölen, eftersom han visste att ölet troligen skulle återkallas och inte gå att få tag på.

– Det låg en slatt kvar i burken som jag var lite sugen på, men jag får klara mig utan att smaka på det här ölet. Det är värre för min sambo, eftersom det är ett av hennes favoritbryggerier.
 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.