Bryggeriet Poppels återkallar sin ölsort Session Pale Ale efter att flaskorna kan spricka och gå sönder. Bild: Poppels/Pressbild

Öl återkallas – flaskor kan spricka av sig själva

Det göteborgska bryggeriet Poppels återkallar sitt öl Session Pale Ale. Anledningen är att drycken har för högt kolsyretryck och de miljövänliga glasflaskorna kan spricka och gå sönder. – Vi uppmanar dom som har flaskor hemma att varsamt lägga dom i en plastpåse och sedan gå tillbaka till butiken, säger Erika Brockberg vid Poppels.

Under fredagskvällen gick det göteborgska bryggeriet Poppels ut med att man återkallar sin första leverans av ölet Session Pale Ale. Anledningen är ett för högt kolsyretryck som kan leda till att flaskorna spricker.

– Nej, de exploderar inte. Det är för högt kolsyretryck i dem, så det kan hända att de går sönder helt enkelt. När det händer i en låda som vi har sett då har man sett att det ligger skärvor i lådan, säger Mats Wahlström, vd på Poppels.

Det var när en kund rapporterade in till bryggeriet att en av flaskorna spruckit, som bryggeriet analyserade ölet.

– Vi har analyserat det i vårat labb och vi kan konstatera att den är buteljerade för snabbt. Ölen har inte jäst ut till hundra procent när man buteljerart ölen, och då har jäsningsprocessen fortsatt. Då genereras det ytterligare kolsyra vilket ökar trycket i flaskan, säger Mats Wahlström.

Kan bli värre

Man såg också att det fanns potential för att trycket kunde stiga ytterligare. Nu tar man det säkra före det osäkra och kallar tillbaka samtliga ölen från den specifika leveransen – men de flesta har redan sålts. Ölen har totalt sett sålts till 58 olika ställen i Sverige.

– Våra distributörer har under eftermiddagen kontaktat samtliga att om de har kvar något av den här produkten, ta bort dem på hyllorna, och var beredda på att det kommer kunder med trasiga flaskor och lämnar tillbaka dem, säger Mats Wahlström och fortsätter:

– Vi såg att den här har potential att vidareutveckla de här tendenserna. Och vi såg att det här kan sluta illa för någon.

Totalt rör det sig om 8 000 flaskor som återkallas. Flaskorna har i huvudsak levererats till restauranger och alkoholförsäljare i Göteborg-, Stockholm- och Malmöområdet.

Ett folköl

Session Pale Ale är ett folköl som började säljas i mitten av augusti. Den har sålts och druckits sedan dess. Mats Wahlström menar att risken för att skada sig är liten, men eftersom det rör sig om glas ska man vara försiktig.

– Det blir ju glasskärvor om flaskan går sönder och det är ju inte bra. Det ska vara en väldigt otur, men även den minsta risk gör att de inte får finnas i hyllan. Och de som eventuellt har dem hemma behöver lämna tillbaka dem, säger han.

Nu är ölet inne på sin andra leverans, och den har analyserats och har inte samma problem som den första leveransen av ölet.

Håller normalt sett

Mats Wahlström berättar att en del i dramat är de miljövänliga flaskorna, som är extra tunna. Flaskorna ska klara det här trycket.

– Det är väldigt tunt och man behöver vara en väldigt duktig bryggare, vilket vi anser att vi är. Men vi har ju precis upprättat ett kvalitetslabb för att testa av den här typen av problem.

Det är endast ölen som tillhör batch 194 som återkallas. Alla andra nummer är kontrollerade och säkra. Vilken batch flaskan tillhör går att se på etiketten på ölflaskan.

– Vi uppmanar dom som har flaskor hemma att varsamt lägga dom i en plastpåse och sedan gå tillbaka till butiken, säger Erika Brockberg vid Poppels.

 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.