Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Ökningen av granater saknar motstycke

Illegala kretsar använder enligt polisen allt mer militära medel och i ett remissvar skriver NOA att ökningen av ärenden med handgranater saknar motstycke.


– Det har gått från handeldvapen via automatvapen och in i sprängmedel, typ handgranater. Överskriften i dag är militär utrustning, säger Robert Karlsson, chef för utredningsenheten i polisregion Väst.

Bilden bekräftas av polisens Nationella Operativa avdelning, NOA, som i ett remissvar till justitiedepartementet skriver att antalet ärenden med handgranater ökat väsentligt i Sverige, från åtta ärenden 2014 till 45 2015. Fram till 1 juni i år har man haft 20 ärenden.
Enligt NOA saknar ökningen motstycke i övriga Europa.

Robert Karlsson berättar att polisen i dag hittar handgranater och sprängämnen i en större omfattning än tidigare.
– Under Vårväderutredningen hittade vi handgranater, i samband med Sjumilamordet fann vi en granat i en ryggsäck. Och förra sommaren gjorde vi ett stort beslag av sprängmedel i Halland, .
Han nämner bilbomben i Torslanda och sprängningen i Angered som exempel på att man också i brottsligheten ser att användningen ökar.

Även Erik Siverbo, chef för underrättelseenheten i Väst, har noterat att det talas mer om handgranater i kriminella kretsar i dag.

 

Tillgång styr mer än efterfrågan

Robert Karlsson tror inte att utvecklingen mot granater och sprängmedel är ett resultat av efterfrågan utan mer vad som finns att tillgå.

Daniel Vesterhav på Brottsförebyggande rådet (BRÅ) presenterade i veckan en ny studie om organiserad brottslighet. Han tror också att tillgången avgör.
– Men valet av vapen kan också bero på vad syftet är. Om man vill väcka stor uppmärksamhet är handgranat ett bra val.
Han säger att det kan vara ett sätt att förbättra sitt skrämselkapital, vilket mäts i hur rädda människor är för en grupp eller person.
– Att visa att man har tillgång till den typen av vapen signalerar att man har goda kontakter i kriminella miljöer.

Otydlig statistik över införsel

De flesta vapen som cirkulerar har sitt ursprung i Balkan och kriget i forna Jugoslavien. De senaste åren har man utökat underrättelsesamarbete med flera länder och sedan 2014 har tullens beslag av vapen gått ner. Om det påverkat införseln av granater och explosiva varor är oklart. 
Enligt Jonas Karlsson, sakkunnig på Tullverket, påträffas den typen av varor sällan.
– Vi har hittat väldigt lite de senaste åren jämfört med hur vi ser att det används.
Till skillnad från narkotika konsumeras vapen inte löpande och införseln blir därför mindre kontinuerlig och svårare att kartlägga.
 

Lagändring på gång

Robert Karlssons inställning är att det ska svida ordentligt för den som befattar sig med sådant som sprängmedel och handgranater men även automatvapen.
– Det finns inget civilt användningsområde för den här typen av saker.
Och straffskalorna har skärpts. För några år sedan skärptes de för vapenbrott. Och i mars föreslogs en skärpning även för brandfarliga och explosiva sprängämnen, så att straffskalan för olaglig hantering av exempelvis handgranater jämställs med den för vapenbrott.
En lagändring väntas slå igenom 1 mars 2017.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.