Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Ökat skjutande i skärgården

Mycket lite skottlossning i år, få skott 2012 och 2013 men kanske betydligt mer skjutande 2014. Det var militärens budskap till det nyinrättade Skärgårdsrådet som hade sitt första möte.

- Väljer man att bosätta sig nära ett skjutfält får man inte bli överraskad när det smäller, sade Erik Pousar, chef för Göteborgs garnison.

Oenigheten var betydande när ett tiotal personer från Göteborgs södra skärgård mötte lika många företrädare för försvarsmarken under överinseende av lika många journalister på Göteborgs garnison på onsdag eftermiddag.

Det var Marinbasen, som förvaltar skjutområdet i södra skärgården, som inbjudit skärgårdsbefolkningen till möte för "informationsutbyte och ömsesidig dialog".

- Vi vill skapa en gemensam lägesbild och harmoni, sade kommendörkapten Per Juliusson, ställföreträdande chef för Marinbasen.

Men det blev inte så mycket harmoni under det nästan tre timmar långa mötet.

- Södra skärgården är en väldigt olämplig plats för skjutövningar, sade Annika Svensson som bor på Styrsö. Det bor många barnfamiljer i skärgården. Skjutandet skrämmer och förstör.

Kommunalrådet Kia Andreasson, med fritidsbostad på Vrångö, tycker inte att militären borde få skjuta i april och maj eftersom de då stör djurlivet.

- Skärgården är en betydande resurs för Göteborg och de krav försvaret ställt på antal skjutdagar är orimliga.

En skärgårdsbo tyckte det blivit mycket värre sedan Hemvärnet började öva i södra skärgården och Hugo Norell, som bor på Brännö, tyckte att kraven på antal skjutdagar var orimliga.

- Vi måste ha ett starkt försvar för att värna demokratin, säger Norell till GP efter mötet. Men försvaret har inte bemödat sig om att tala med oss som bor i skärgården.

- Det innebär en enorm skillnad för oss i skärgården om man skjuter 20 dagar eller 115 dagar om året.

Erik Pousar trodde att skjutområdet i södra skärgården ett normalår skulle användas 20-40 dagar, att 200 000 - 400 000 skott skulle avlossas och att skjutandet skulle bli omfattande tre-sex dagar.

- Vi har en av landets marina hemvärnsbataljoner i Göteborg, vi har ett sjösäkerhetskompani och ett bevakningsbåtskompani och de måste få öva på hemmaplan.

Per Juliusson förklarade varför skjutområdet i Göteborgs södra skärgård behövs.

- Det finns inte många marina skjutområden i Sverige. Vi har ett i Stockholms skärgård, ett i Blekinge, ett i Skagerrak och detta i Göteborg. Vi måste kunna öva under de olika förhållanden som Östersjön och Västerhavet ger.

- När vi ber om tillstånd att skjuta 115 dagar om året är det för att få handlingsutrymme för tider med ökad oro i världen och höjd beredskap, vi vill inte tvingas be om nya villkor när omvärlden står i brand.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.