Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Kinna Skoglund, Mehi Soltani, Libaan Abdullahi Macalin, Björn Kjellman och Sara Edvardson Ehrnborg på Vi står inte uts presskonferens på fredagen.

Ökade krav på amnesti för ensamkommande

Nätverket Vi står inte ut kommer att jobba hårt för att synas och höras under S-kongressen. Och nu ställer sig bland andra Björn Kjellman bakom deras krav på amnesti.

Inför kongressen har Vi står inte ut varit i kontakt med samtliga 350 ombud, för att försöka vinna gehör för kravet på att alla ensamkommande som varit i Sverige under minst ett år ska få amnesti. Och i en debattartikel i Aftonbladet ställer sig nu 35 kända svenskar bakom kravet. 

Skådespelaren Björn Kjellman, som var med på nätverkets presskonferens under fredagen, säger att han också känt att man måste göra någonting för att uppmärksamma de ensamkommande ungas situation.
– Som det är nu har vi ett Sverige jag inte känner igen. Vi måste tillbaka till ett land vi kan känna oss stolta över.
Många känner samma sak. Bland de som undertecknade debattartikeln finns bland många andra Helen Sjöholm, Måns Herngren, Helena af Sandeberg och William Spetz.
– Det rasslade in svar väldigt snabbt. Nästan alla ville vara med.

Han säger att han hoppas att han – och de andra kändisarna – kan bidra till att de ensamkommandes situation och det arbete Vi står inte ut gör får mer uppmärksamhet.

Skärpta regler

Det var när effekterna av de skärpta asylreglerna började synas som, en grupp personer som jobbar med ensamkommande började känna det som senare blev namnet på det nätverk de bildade, "Vi står inte ut". Sedan dess har de jobbat för att kasta ljus över situationen.
– Vi vill att alla ska förstå hur illa det är. Vi försöker skrika hela tiden, säger Kinna Skoglund.
Vid hennes sida på pressträffen sitter Libaan Abdullahi Macalin. Han berättar att han växte upp i en lite by i Somalia. När delar av släkten mördats flydde han till Sverige. I nästan tre år har han varit här, utan att få besked om han får stanna. Under tiden har han hunnit fylla 18 år, så nu är han plötsligt vuxen i svenska myndigheters ögon.
Han är övertygad om att en avvisning skulle innebära en dödsdom.
– Jag har svårt att sova, svårt att koncentrera mig. Jag tänker bara på om jag ska få stanna, säger han.

Förståelsen ökar

Inför Socialdemokraternas kongress har Vi står inte ut sett till att så många ombud som möjligt har fått chansen att träffa unga som är i samma situation som Libaan Abdullahi Macalin, för att höra ungdomarnas egna berättelser.

Efter en lite trög början tycker Kinna Skoglund att de nu möts av en allt större förståelse.
– Många har sagt att de vill ha en kursändring på migrationsområdet och har ska gå upp och tala för det. Och det finns i alla fall en motion med krav på amnesti.

Under söndagen då migrationsfrågorna ska diskuteras kommer det vara ett 40-tal aktiva i nätverket på plats. Och under övriga dagar på kongressen kommer de att arrangera träffar utifrån olika teman.
Nätverket jobbar också med att bilda opinion gentemot andra politiska partier.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.