Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Studenterna Linn Lotus, Maja Svensson, Ylva Larsson och Philip Fredrik Endresen oroar sig inte det minsta för attentat.

Ökad rädsla för terrordåd

En del slutar åka tåg. Andra vägrar låta sig påverkas. Efter händelserna i Paris funderar allt fler på sin egen säkerhet.

- Jag ska åka till Varberg om ett par veckor och tänker inte ta tåget. Jag är orolig för vilka som kan gå på. Något skulle kunna hända här, säger Gunbritt Orrebrand som står och väntar på bussen vid Korsvägen.

SOM-institutet mäter kontinuerligt svenskarnas oro. Hösten 2013 svarade 39 procent av de tillfrågade svenskarna att de var "mycket oroade" för terrorism. 2014 hade siffran ökat till 47 procent – och då ställdes frågorna innan terrorattackerna mot Paris och Köpenhamn i januari 2015.

Småbarnsmamman Tina Johansson har bestämt sig för att inte påverkas av den senaste tidens händelser.

- Om de påverkar mig och mitt liv har de ju vunnit. Men jag rör mig inte så mycket på stan ändå, säger hon.

I veckan har ett Facebook-rykte snurrat runt i sociala medier. Det går ut på att en före detta IS-krigare ska ha varnat en person för att vara i centrala Göteborg under jul och nyår.

- Barnens pappa har bestämt att vi inte ska titta på fyrverkerierna vid Operan som vanligt på grund av det, säger Tina Johansson.

I Humanistiska fakultetens matsal sitter fyra latinamerikastudenter och pluggar. De oroar sig inte det minsta för attentat i Sverige.

- Det handlar inte om oss och vår trygghet. Det som händer nu är att man demoniserar muslimer, det är de som får all skit. Jag blir provocerad när folk byter profilbild på Facebook till franska flaggan. Varje dag dör människor i Mellanöstern, men då är det ingen som bryr sig, säger Maja Svensson upprört.

Hon får medhåll av Ylva Larsson:

- Jag är mer orolig för presidentvalet i USA än för IS. Jag såg någon på Facebook som skrev att hen inte vågar gå på Håkan Hellström-konsert nu, men den oron delar jag verkligen inte.

Klasskompisen Philip Fredrik Endresen är norsk.

- Bilden av ett tryggt Norden raserades fullständigt i och med Breivik. Terrorismen är redan här, det är bara det att den inte har svart skägg och turban som alla vill tro, säger han.

Årets SOM-undersökning pågår just nu. 80 procent av svaren samlades in före händelserna i Paris, vilket kan få betydelse för utfallet.

- Vi kommer säkert titta på om svaren skiljer sig före och efter händelserna i Paris. Omvärldshändelser verkar avspegla sig i vad folk oroar sig för, säger universitetslektorn och forskaren Maria Solevid vid SOM-institutet.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.